Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Vertimų skatinimo programa

Undinės Radzevičiūtės romanas „Kraujas mėlynas” Austrijoje išrinktas geriausia 2019-ųjų birželio knyga

Lietuvos kultūros institutas

Undinės Radzevičiūtės, 2015-ųjų Europos Sąjungos literatūros premijos laureatės, romaną „Kraujas mėlynas“ Austrijos nacionalinis radijas ir televizija ORF išrinko geriausia 2019-ųjų birželio mėnesio knyga. ORF skelbiamus geriausių knygų dešimtukus „ORT-Bestenliste” sudaro nepriklausomi literatūros kritikai ir knygynų atstovai. Knygų topus ORF sudarinėja nuo 2003 m. – kaip skelbiamą televizijos svetainėje, tam kad padėtų skaitymo alkį patiriantiems literatūros mėgėjams pasirinkti geriausias iš kasmet Austrijoje išleidžiamų 90 tūkstančių knygų.

U. Radzevičiūtės romaną į vokiečių kalbą išvertė Cornelius Hellis, birželį už Lietuvos literatūros vertimus į vokiečių kalbą apdovanotas prestižine Austrijos valstybės premija. Knygą Austrijoje išleido „Residenz Verlag”, rašytojos kūrybą atradusi 2015 m. Lietuvos kultūros instituto organizuoto leidėjų vizito metu.

Lietuvos kultūros institutas finansavo romano „Kraujas mėlynas“  vertimus į vokiečių ir latvių (vert. Dacē Meiere) kalbas. Ankstesnysis U. Radzevičiūtės romanas „Žuvys ir drakonai“ su Instituto parama jau pasirodė bulgarų (vert. Antonia Pemcheva), ispanų (vert. Margarita Santos Cuesta), vengrų (vert. Aranka Laczházi), vokiečių (vert. Corenlius Hell) kalbomis, yra verčiamas į ukrainiečių (vert. Peter Bilynsky).