Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Vertimų skatinimo programa

Tarptautinėje Gvadalacharos knygų mugėje Meksikoje pristatoma ir Lietuvos literatūra

Lietuvos kultūros institutas

Praėjusį savaitalį prasidėjusiame didžiausiame pasaulyje ispanakalbiame leidybos renginyje – 37-oje Gvadalacharos knygų mugėje Meksikoje – pristatoma ir Lietuvos literatūra. Virš 3 tūkstančių literatūrinių, akademinių ir kultūrinių renginių programą siūlančios knygų mugės šių metų fokusas – Europos Sąjunga. Lapkričio 25 – gruodžio 3 d. vykstančiame leidybos profesionalų ir skaitytojų susibūrime dalyvauja 600 rašytojų iš 45 šalių.

Ispanakalbį leidybos pasaulį suburianti mugė yra ir turtingos programos kultūros festivalis – miestą užpildo muzikos, meno, kino, teatro renginiai. Pasak organizatorių, mugės lankytojai devynias dienas noriai stovi ilgiausiose eilėse, norėdami pamatyti ir išklausyti savo mėgiamus autorius.

Mugės renginiuose – skaitymuose, pristatymuose, diskusijose – dalyvaus Ispanijos leidyklos „Impedimenta” išleisto grafinio romano „Sibiro haiku” autorė, rašytoja Jurga Vilė (vertimą finansavo Lietuvos kultūros instituto Vertimų skatinimo programa), taip pat poetė Aušra Kaziliūnaitė, kurios kūryba publikuota Europos poezijos tinklo „Versopolis” poezijos antologijoje, ispaniškai išleistoje „Circulo de Poesia”; mugės profesionalų programoje Lietuvos vaikų literatūrai atstovaus literatūros agentas Benas Bėrantas.

Lapkričio 28 d. J. Vilė dalyvaus apskrito stalo diskusijoje „Images and books” (liet. „Vaizdai ir knygos”) su kolegomis iš Vokietijos, Portugalijos ir Meksikos. Lapkričio 29 d. jos laukia pokalbis su prancūzų, graikų ir Liuksemburgo literatais apie dialogą skatinančias knygas ir laiškus.

Lapkričio 28-ąją A. Kaziliūnaitė dalyvaus rinktinės pristatymuose ir diskusijose apie poezijos vertimą mugėje ir Gvadalacharos knygyne,  30 d. mugės ES paviljone ji diskutuos apie poezijos rašymą šiuolaikinėje Europoje, taip pat dalyvaus poezijos antologijos „Versópolis. Nueva poesía europea” pristatyme, gruodžio 1 d. kalbės apie šiuolaikinę Europos poeziją Gvadalacharos universitete, mugėje diskutuos apie Europos ir Lotynų Amerijos poezijos festivalius ir jų publiką, gruodžio 2-ąją Aušros laukia diskusijos apie poeziją ir kultūros finansavimą.

J. Vilės ir A. Kaziliūnaitės dalyvavimą Gvadalacharos knygų mugėje iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.