Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Londonas naujienos

Pradedame istorijų pynę apie tai, kaip būsimasis Anglijos karalius Vilniuje povus valgė

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos kultūros institutas, bendradarbiaudamas su naujienų portalu „15min.lt“, pradeda dalytis specialiai Lietuvos kultūros pristatymui tarptautinėje Londono knygų mugėje išleistos knygos „Kaip būsimasis Anglijos karalius Vilniuje povus valgė“ ištraukomis. Knygos bendraautoriai Rimvydas Laužikas ir Antanas Astrauskas į vieną rinktinę sudėjo 26 istorijas, atskleidžiančias kultūrinius, politinius ir kulinarinius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės ryšius.

Abėcėlės tvarka susieti pasakojimai supažindina su dviejų valstybių, dviejų skirtingų kultūrinių erdvių santykiais – idėjų ir žinių mainais, asmenybių padaryta įtaka ir suformuotais įvaizdžiais. Kertinė istorija, pagal kurią pavadinta knyga, primena vieną ankstyvesnių Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kontaktų. Tuo metu dar tik būsimasis Anglijos karalius Henrikas Bolingbrokas atvedė savo lankininkų būrį į Vilnių ir dalyvavo Lietuvos valdovų – Vytauto ir Jogailos – tarpusavio kovoje už sostą. Pasisekus Kreivosios pilies puolimui, Livonijos ordino magistras būsimam karaliui atsiuntė dovanų: jautį, keturis avinus ir net du povus, kuriuos, tikėtina, Henriko virėjas paruošė pagal tuo metu populiarų receptą.

Knygoje surinkti pasakojimai apima įvairius 600 metų istorijos aspektus. Tai Viktorijos epochos atgarsiai XIX a. Lietuvoje ir „Uragano“ kapitono Romualdo Marcinkaus dalyvavimas „Didžiajame pabėgime“, pirmasis Londono spaustuvininkas Jonas Lietuvis ir Lietuvos bei Britanijos krantus sujungęs ungurių kelias, Gabrielės Giunterytės-Puzinienės šaltibarščiai tautų piknike ir britų diplomato Sero Jerome‘o Horsey‘jaus prisiminimai apie vakarienę pas kunigaikštį Kristupą Radvilą ir kitos istorijos. Kiekvieną pasakojimą seka su ja susijęs istorinis restorano „Ertlio namas“ išbandytas receptas – žinomas, žinotas lietuviškoje arba angliškoje gastronominėje literatūroje. Knygą papildo Eglės Juzumienės fotografijos ir archyvinės iliustracijos.

Agentūros „Godspeed Branding“ dizainerių sukurtą knygos dizainą tarptautinė reklamos festivalio „Adrenalinas“ komisija įvertino aukščiausiu apdovanojimu kategorijoje „Dizaino sprendimai“.

 

Į anglų kalbą knygą išvertė Darius Suziedelis, redagavo Johnas Evansas.

Fotosesijai panaudoti keramikos studijos „A Chair and A Table“ indai.

 

Kviečiame sekti istorijų pynę portale „15min.lt“ ir sužinoti daugiau apie Lietuvos kultūrą!