Lietuvos Kultūros Institutas
Dramaturgai, Lietuvos kultūros gidas

Vytautas V. Landsbergis

Asmeninio archyvo nuotr.

Poetas, prozininkas, dramaturgas, bardas, kino ir teatro režisierius Vytautas V. Landsbergis baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete, studijavo kino režisūrą Tbilisio Šota Rustavelio teatro institute,  gilino kino žinias pas Joną Meką Anthology Film Archives Niujorke (JAV) ir Lenkijoje – pas Krzysztofą Kiesliowskį ir Krzysztofą Zanussį. Kaip dramaturgas debiutavo 1988-aisiais režisieriaus Gintaro Varno įkurtame politinių parodijų „Šėpos“ teatre. V. V. Landsbergis yra vienas ryškiausių vaikų rašytojų Lietuvoje, apdovanotas už nuopelnus vaikų literatūrai, nominuotas Astrid Lindgren premijai.

Pagal V. V. Landsbergio kūrinius „Pelytė Zita“, „Rudnosiuko istorijos“, „Obuolių pasakos“, „Angelų pasakos“, „Briedis Eugenijus“, „Gediminas ir keturi seneliai“, „Bunkeris“, „Vilis“, „Daktaras ir Mangaryta“ sukurti spektakliai Lietuvos teatruose, kūriniai išversti į švedų, rusų kalbas. V. V. Landsbergio dramaturgijoje susipina tautosaka ir dokumentiniai pasakojimai, poezija ir politika. Pjesių stilius išsiskiria lyrizmo ir komiškumo, humoro ir išminties derme.

Monopjesė „Visiškas Rudnosiukas“, 2015 m. pastatyta Keistuolių teatre („Diagnozė: visiškas Rudnosiukas“), išaugo iš V. V. Landsbergio mėgstamiausios vaikystės knygos – 1939 m. išleistos Vytės Nemunėlio (Bernardo Brazdžionio) eiliuotos pasakos „Meškiukas Rudnosiukas“.  Vaikiškos knygos veikėjas išaugo į vaikams ir suaugusiesiems skirtos literatūros herojų, tapo V. V. Landsbergio eilėraščių, pasakų ir anekdotų knygos „Rudnosiuko istorijos“ (1994), vėliau – monopjesės „Visiškas Rudnosiukas“ pagrindiniu personažu. Monopjesėje vaizduojama pagrindinio personažo kelionė per skirtingas epochas – augdamas nuo „priešistorinių“ Vytės Nemunėlio laikų Rudnosiukas keliauja per sovietmetį, okupacijas, tremtis iki nūdienos laikų. Pasak V. V. Landsbergio, Rudnosiukas yra ne gyvūnas ir ne žmogus, o diagnozė, todėl pagrindinis pjesėje keliamas  tikslas – išsiaiškinti, kokios yra Rudnosiuko savybės, atpažinti kiekviename iš mūsų tebegyvenantį šį personažą.