Lietuvos Kultūros Institutas
Dramaturgai, Lietuvos kultūros gidas

Virginija Rimkaitė

Dimitry Finkovskiy nuotr.

Dramaturgė, rašytoja Virginija Rimkaitė (g. 1991) Klaipėdos universitete baigė lietuvių filologijos ir režisūros bakalauro bei teatrologijos magistro studijas. 2016 m. tapo Lietuvos nacionalinio dramos teatro dramaturgijos konkurso „Versmė“ laureate, kūrybinių dirbtuvių metu parašiusi savo pirmąją pjesę „Virimo temperatūra 5425“. Šią pjesę 2017 m. ėmėsi statyti Artūras Areima, o 2019 m. buvo pastatyta ir  Lietuvos nacionalinio dramos teatro scenoje (rež. Giedrė Kriaučionytė-Vosylienė). Antroji jos pjesė „Patina“ 2018 m. Niurnbergo valstybinio teatro organizuotame tarptautiniame dramos konkurse „Kalbėjimas apie sienas“ užėmė trečiąją vietą.

V. Rimkaitės kūryba neatsiejama nuo absurdo teatro idėjų. Jos kūriniai sunkiasvoriai, kupini egzistencinės tuštumos pojūčio, nejučia augančios įtampos.

Pjesės „Virimo temperatūra 5425“ (2016) atspirties taškas – antikos mitų herojaus Tantalo istorija: prasikaltęs dievams, jis buvo įkalintas pragare ir pasmerktas amžiams kęsti troškulį ir alkį. Kitaip tariant, dievai atėmė iš Tantalo galimybę vartoti, ir tai buvo jo amžinasis pragaras. Pjesėje bandoma priešinga situacija – galbūt būtent vartotojiškumas yra tikrasis nūdienos pragaras? Galbūt perteklius, o ne stygius yra šių dienų grėsmė?