Lietuvos Kultūros Institutas
Dramaturgai, Lietuvos kultūros gidas

Nijolė Indriūnaitė

Vilniaus teatro „Lėlė” archyvo nuotr.

Vilniaus teatro „Lėlė“ aktorė, dramaturgė ir režisierė Nijolė Indriūnaitė (g. 1952) pastaruosius du dešimtmečius vis rečiau rodosi scenoje ir rašo poetines lėlių teatrui skirtas pjeses. Jos kūryba, nors skirta mažiesiems žiūrovams, savo filosofinėmis potekstėmis, egzistencinėmis temomis nesunkiai įtraukia ir suaugusiuosius. Dažniausiai autorė renkasi žinomų pasakų, tokių kaip „Coliukė“, „Pelenė“, „Snieguolė ir septyni nykštukai“, „Sniego karalienė“, inscenizacijas –  jas perrašo savita teatrinės poezijos, netikėtų palyginimų ir paradoksų prisodrinta kalba.

Daugiausiai apdovanojimų pelnė N. Indriūnaitės pagal Hanso Christiano Anderseno kūrybą sukurtos „Baltos pasakos“ (2005 m.), kurias pati autorė ir režisavo (šešėlių teatras), o tuo pačiu pavadinimu išleistas jos pjesių rinkinys 2008 m. Tarptautinės vaikų ir jaunimo asociacijos (IBBY) buvo išrinktas geriausia ir reikšmingiausia metų knyga vaikams.

Viena naujausių dramaturgės pjesių „Raudonoji knyga“ (2019) paremta nykstančių paukščių rūšių aprašymais Lietuvos „Raudonojoje knygoje“. Pjesėje autorė eilėmis, kaip jai ir būdinga, analizuoja šiuolaikinio pasaulio problemas – užterštumą, žmogaus nusigręžimą nuo gamtos ir individualias amžinas temas – senatvę, artimų santykių baimę, vienatvę. 2019 m. šią pjesę Vilniaus teatre „Lėlė“ pastatė lenkų režisierė Eva Piotrowska.