Lietuvos Kultūros Institutas
Dramaturgai, Lietuvos kultūros gidas

Laura Sintija Černiauskaitė

Regimanto Tamošaičio nuotr.

Prozininkė, dramaturgė Laura Sintija Černiauskaitė (g. 1976) studijavo TV režisūrą ir lietuvių filologiją. 2000 m. kaip dramaturgė debiutavo pjese „Išlaisvinkite auksinį kumeliuką“, o antrąją pjesę „Liučė čiuožia“ 2003 m. publikavo to paties pavadinimo prozos ir dramaturgijos rinkinyje. Tais pačiais metais Valstybiniame jaunimo teatre „Liučę…“ ėmėsi režisuoti Algirdas Latėnas, 2004 m. Maskvoje ją režisavo Vladimiras Skvorcovas, Berlyno teatrų festivalyje „Theatertreffen“ ji laimėjo pirmąją vietą, 2007 m. po Oskaro Koršunovo teatro vėliava ją pastatė iš Amerikos atvykusi režisierė Yana Ross. O štai 2019 m. ją ir vėl scenoje prikėlė O. Koršunovas, kartu su savo buvusiais studentais žvelgdamas į šį kūrinį iš šių dienų perspektyvos.

L. S. Černiauskaitės kūryba pasižymi itin jautriu žvilgsniu į žmones, jų tarpusavio santykius, kasdienio gyvenimo smulkmenas. Teatro pasaulyje autorė geriausiai žinoma dėl minėtos „Liučės…“ sėkmės. Lietuvoje buvo pastatytos ir dar dvi autorės pjesės – „Artumo jausmas“ ir „Blyksnis po vasaros vandeniu“.

 „Liučė čiužia“ (2003) – iš nuotrupų ir fragmentų sudėliota lyriška, švelniai komiška personažų santykių variacija. Pjesėje veikia trys dėl kasdienių smulkmenų ir neteisybių besikankinančios, kartais tiesiog nuobodžiaujančios poros, kurios tarytum čiuožia per gyvenimą. Kūrinyje žaismingai atskleidžiamos žmonių vienišumo, tarpusavio artumo paieškų, vyro ir moters santykių temos.