Lietuvos Kultūros Institutas
Dramaturgai, Lietuvos kultūros gidas

Daiva Čepauskaitė


Lauros Vansevičienės nuotr.

Poetė, dramaturgė ir aktorė Daiva Čepauskaitė (g. 1967) rašo poeziją bei pjeses vaikams ir suaugusiesiems. Pirmiausia D. Čepauskaitė studijavo mediciną ir tik po to mokėsi scenos meno Kauno jaunimo muzikinėje studijoje. Dirbo aktore, vėliau ir literatūrinės dalies vedėja Kauno kameriniame teatre. Šiuo metu ji yra Nacionalinio Kauno dramos teatro dramaturgė.

Išskirtiniu kalbos jausmu ir formos pojūčiu pasižyminti autorė veikiausiai dėl aktorystės puikiai jaučia personažą ir jo buvimą scenoje. Už pjesę „Pupos“ 2007 m. D. Čepauskaitė apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“ kaip geriausia nacionalinės dramaturgijos autorė. „Pupose“ kalbama apie pagyvenusius vyrą ir moterį, jų santykių ankštumą ir bandymą (kaip pasakoje) išsilaisvinti ir pakilti ligi dangaus.

D. Čepauskaitės pjesė „Lė-kiau-lė-kiau“ (2018) skirta jaunimui nuo 14 metų. Ji sukurta iš autentiškų paauglių pasakojimų internetiniuose forumuose, išgirstų konsultuojantis su „Vaikų linijos“ darbuotojais ir savanoriais, bendraujant su paaugliais. Pjesės temų laukas gana platus – šiuolaikinio paauglio problemos ir iššūkiai: patyčios, neatsakingas elgesys socialinėse medijose, sekstingas, tapatybės paieškos, tarpusavio santykių rebusai (meilė, draugystė, išdavystė), komplikuoti santykiai su tėvais. Šią pjesę 2018 m. Nacionaliniame Kauno dramos teatre pastatė jaunosios kartos režisierė Eglė Kižaitė.