Lietuvos Kultūros Institutas
Dramaturgai, Lietuvos kultūros gidas

Aleksandras Špilevojus

Asmeninio archyvo nuotr.

Teatro režisierius, dramaturgas, aktorius ir pedagogas Aleksandras Špilevojus (g. 1987) dirba Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Lietuvos rusų dramos teatre, „Menų spaustuvėje“. Šiuo metu yra Juozo Miltinio dramos teatro meno vadovas, vadovauja savo įkurtam teatrui-laboratorijai „Meno alchemija“, dirba Kauno technologijos universiteto teatro studijoje „44“.

Jau pirmoji A. Špilevojaus pjesė „Neišmoktos pamokos“ sulaukė daug dėmesio ir apdovanojimų, o jos pastatymas buvo ir režisūrinis A. Špilevojaus debiutas. Spektaklį-koncertą sudaro dvylika muzikinių-tekstinių kompozicijų, kurios susijungia į vieną istoriją, skatinančią atlikėjus ir žiūrovus pradėti iš naujo mokytis dalykų, kurių kažkodėl nemokė mokykloje. 2018 m. A. Špilevojus pelnė Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premiją, o 2019 m. – „Auksinį scenos kryžių“ už Šiaulių dramos teatre paties režisuoto spektaklio „Bagadelnia“ dramaturgiją. Šioje pjesėje pasakojamos aštuonios skirtingos istorijos iš vienų senelių globos namų.

Pjesė „12 gramų į šiaurę“ (2019) sukurta kartu su Vilniaus mažojo teatro aktoriais ir elektroninės muzikos grupe „Black water“. Šiame darbe, pasitelkdamas mitologiją ir psichoanalizę, poeziją ir kūniškumą, autorius kelia klausimą, kaip išsaugoti meilę sau, žmonėms ir pasauliui akistatoje su mirties neišvengiamybe? Pjesėje dvi jaunos poros savaitgalį leidžia nuošaliame miško namelyje – savo „šiaurėje“. Kai šventę sudrumsčia netikėta žinia apie visiems susirinkusiems svarbaus žmogaus žūtį, jie turi pasirinkti, ar susidurti su tikrove, ar pasilikti svaigulio bedugnėje.