Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Skelbiamas idėjų konkursas Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. kultūros renginių programai

Lietuvos kultūros institutas
portretas

Virginija Vitkienė. Martyno Plepio nuotr.

Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas skelbia ilgai lauktą idėjų konkursą Lietuvos sezonui Prancūzijoje 2024 m. Atrinktos projektų idėjos taps sezono kultūros renginių programa, kurią Lietuvos ir Prancūzijos kultūros organizacijos įgyvendins kitų metų rugsėjo–gruodžio mėnesiais Paryžiuje, Marselyje, Lione ir kituose Prancūzijos miestuose. Planuojama, kad solidžią programą sudarys daugiau nei 100 tarptautinių kultūros renginių. Kokie jie bus – paaiškės įvertinus Lietuvos ir Prancūzijos kultūros organizacijų pasiūlymus, kurių abu institutai laukia iki balandžio 10 dienos. (Informacija apie kvietimą teikti idėjas)

Vasario 28 dieną, antradienį, 11 val. „Meno avilio“ sinematekoje (A. Goštauto g. 2, Vilniuje) Lietuvos kultūros institutas kviečia į idėjų konkurso sąlygų pristatymą. Jo metu Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. komisarė dr. Virginija Vitkienė ir Instituto Programų ir projektų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė papasakos apie pasirengimą sezonui, atsakys į kylančius klausimus dėl dalyvavimo idėjų konkurse.

Registracija į renginį https://forms.office.com/e/Tn0aaXisx6 

Atsparumas – Lietuvos sezono Prancūzijoje teminė ir vertybinė ašis

Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. koncepciją Institutas, padedant „Kūrybinėms jungtimis“, pradėjo vystyti dar 2022 m. vasarą. Idėjų dirbtuvėse dalyvavę 59 Lietuvoje ir Prancūzijoje veikiantys (-čios) menininkai (-ės), kuratoriai (-ės), tyrėjai (-os) išgrynino aktualias temas. Jas į vientisą koncepciją sujungė sezono komisarė dr. V. Vitkienė ir ekspertų grupė, kurioje įžvalgomis dalijosi kultūros komunikacijos ir rinkodaros specialistas Julijus Grickevičius, menotyrininkė dr. Lolita Jablonskienė, literatūrologė dr. Eglė Kačkutė, vertėja Akvilė Melkūnaitė, architektūros istorikas dr. Vaidas Petrulis, rašytoja Jurga Vilė.

Lietuvos sezonas Prancūzijoje 2024 m. – tai platforma idėjų mainams apie žmonijos būklę ir kartu kuriamą Lietuvos, Prancūzijos bei visos Europos ateities viziją. Svarstant, kokios vertybės ar patirtys yra bendros Lietuvai ir Prancūzijai, kaip pagrindinė tema iškilo „Atsparumas“.

„Atsparumas (ar jo nebuvimas) glūdi svarbiausiuose Lietuvos raidos momentuose. Būtent atsispyrusi agresyvioms supervalstybėms XVIII a. pab. – XIX a. Lietuva neprarado savo tapatybės ir išlaikė europines vertybes. Kultūriškai įkrautas atsparumas tapo varomąja jėga, lėmusia esminius geopolitinius pokyčius. Vienas svarbiausiųjų – taiki dainuojanti revoliucija Lietuvoje 9-ojo dešimtmečio pabaigoje, 1990 m. sudavusi galutinį smūgį Sovietų Sąjungai. „Globalios kaimynystės“, „Įgalintos tapatybės“ ir „Išlaisvinta vaizduotė“ – pagrindinės Lietuvos sezono Prancūzijoje potemės – kylančios iš atsparumo ir pasipriešinimo imperialistiniam mąstymui, propagandai, korupcijai ir abejingumui,“ – apie sezono koncepciją pasakoja dr. V. Vitkienė.

Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. kultūros programa sieks įgarsinti asmeninius, tautinius, valstybinius, europinius ir pasaulinius pasakojimus tų, kuriems rūpi kiti. Didžiulės nelygybės, politinio teroro ir visos planetos krizės, kuri yra žmogaus veiklos padarinys, akivaizdoje atsparumas ir drąsa įsivaizduoti šviesesnius ateities scenarijus yra žmonijos bendrai ateičiai būtinas bruožas, rašoma koncepcijoje.

Su koncepcija galima susipažinti Lietuvos kultūros instituto interneto svetainėje, sekant šią nuorodą.

 

Idėjos virs tarptautine programa

Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. programą Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas sudarys iš abiejų šalių kultūros organizacijų pateiktų bendrų pasiūlymų. Programavimas vyks dviem etapais. Pirmiausia, iki šių metų balandžio 10 dienos, bus laukiami idėjų pasiūlymai. Tuomet, atrinkus geriausiai koncepciją atitinkančias idėjas – 2023 m. gegužės mėnesį bus skelbiamas antrasis konkurso etapas. Jam Lietuvos kultūros organizacijos turės pateikti jau su partneriais Prancūzijoje pilnai išvystytus ir detaliai suplanuotus projektus. Ekspertų atrinktiems projektams finansavimas bus skirtas 2024 m.

Programos renginiai vyks 2024 m. rugsėjo 12 – gruodžio 12 dienomis, todėl kviečiama teikti išimtinai šiuo laikotarpiu Prancūzijoje planuojamus įgyvendinti projektus. Savarankiškai veikiantiems (-čioms) menininkams (-ėms) idėjų pasiūlymus rekomenduojama teikti per kultūros organizacijas.

„Kultūros renginių programą prancūzų publikai kursime skatindami Lietuvos ir Prancūzijos menininkų (-ių), kuratorių, ir kultūros renginių prodiuserių bendradarbiavimą. Tikimės, kad šis sezonas atvers galimybių ilgalaikėms partnerystėms, kurios ir toliau prisidės prie abiejų šalių intelektinės ir kultūrinės bendrystės stiprinimo,“ – mintimis dalijasi Instituto Programų ir projektų skyriaus vadovė R. Nanartavičiūtė.

Atrenkant idėjas bus kreipiamas dėmesys į jų atveriamas galimybes didinti šiuolaikinės Lietuvos kultūros žinomumą ir matomumą Prancūzijoje, atkreipti dėmesį į Europos dabarčiai ir ateičiai svarbias vertybes: žmogaus orumą, laisvę, demokratiją, lygybę, žmogaus teises ir atsparumą klimato kaitai. Laukiami bendrai su Prancūzijos kultūros organizacijomis įgyvendinami projektai, kalbantys apie bendrą abiejų šalių istoriją, kultūrą ir vertybes, siekiantys ilgalaikių partnerysčių tarp kultūros lauko institucijų ir profesionalų, įtraukiantys įvairias auditorijas, o ypač – jaunimą.

Analogišką idėjų konkursą Prancūzijos kultūros organizacijoms šiuo metu skelbia ir Prancūzų institutas Paryžiuje.

 

Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. programą sudarys ne tik kultūros renginiai

Lietuvos sezonas Prancūzijoje 2024 m. įims ne tik meno ir kultūros renginius, bet ir kitų sričių iniciatyvas. „Tikimės, kad sezono kultūros programą lydės ir „Kultūra +“ renginiai: pilietinės diskusijos, ekonomikos ir verslo, turizmo, švietimo, mokslo, sporto, žaliųjų idėjų forumai, inovacijų ir išradingi startuolių prisistatymai,“ – mintimis dalijasi sezono komisarė dr. V. Vitkienė.

Dėl Lietuvos sezono Prancūzijoje buvo sutarta 2021 m. lapkritį vykusiame oficialiame Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos susitikime su Prancūzijos Prezidentu Emmanueliu Macronu.

Lietuvos sezoną Prancūzijoje koordinuoja Lietuvos kultūros institutas, svarbiausias partneris Prancūzijoje – Prancūzų institutas Paryžiuje. Šios institucijos yra atsakingos už abiejų šalių meno kūrėjų ir kultūros organizacijų įtraukimą ir Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. programos parengimą bei komunikavimą.

 

Lietuvos kultūros institutas yra Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos įsteigta biudžetinė įstaiga, savo veikla nuosekliai stiprinanti Lietuvos kultūros vaidmenį pasaulyje. Institutas tikslingai užsienyje pristato Lietuvos kultūrą ir profesionalųjį meną, didina kultūros ir meno kūrėjų, šių sričių specialistų ir organizacijų galimybes tarptautinėje erdvėje.