Lietuvos Kultūros Institutas

BE ATSTUMO: LIETUVOS KULTŪRA BAVARIJOJE 2021

Kultūros naujienos, Projekto Bavarijoje naujienos

Lietuvos kultūros sezonas Bavarijoje: Miuncheną užlies šiuolaikinė muzika iš Baltijos šalių

Lietuvos kultūros institutas
renginio plakatas

Lietuvos kultūros sezonas Bavarijoje „Be atstumo“ tęsia muzikinę programą: liepos 4 d. šiuolaikinės muzikos ansamblis „der/gelbe/klang” (vok. geltonas garsas) Miuncheno scenos menų erdvėje „Schwere Reiter Musik“ rengia specialų koncertą „Naujoji muzika iš Baltijos šalių“. Šiuolaikinės muzikos dirigento Armando Merino vadovaujamas ansamblis atliks skirtingų kartų kompozitorių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kūrinius, perteikiančius kiekvienos šalies muzikinės scenos išskirtinumą, gyvybingumą ir įvairovę.

Programoje skambėsiantys kompozitorių Vykinto Baltako ir Justinos Repečkaitės kūriniai plečia Bavarijos melomanų pažintį su Lietuvos muzikine kultūra. Ją užmezgė didžiulio susidomėjimo sulaukęs dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos ir Bavarijos radijo simfoninio orkestro koncertas šių metų kovą, tęsė kompozitorės Justės Janulytės ir Miuncheno kamerinio orkestro sėkmingas bendradarbiavimas, pristatant naujausią jos kūrinį „Apnea“ Viurcburge ir Miunchene birželį.

Kompozitorius Vykintas Baltakas

Simono Skabeikio nuotrauka

Miunchene naujausio kūrinio „Cladi II“ pasaulinę premjerą pristatantis V. Baltakas yra vienas pirmųjų Baltijos šalių muzikos kūrėjų, po 1990-ųjų pasirinkusių tęsti studijas Vokietijoje. 1993 m. išvykęs į Karlsrūhę sėmėsi patirties iš vokiečių kompozitoriaus Wolfgango Rihmo ir dirigento Andreaso Weisso, vėliau čia liko tęsti kompozitoriaus ir dirigento karjeros. Pasak V. Baltako, nors jo kūriniai neretai yra vadinami naująja Baltijos muzika, pats labiau jaučiasi esąs tarp dviejų pasaulių: „Vakaruose mane mato kaip Lietuvos kompozitorių, o Lietuvoje sakoma, kad kuriu vokišką muziką. Manau, kad abi nuomonės yra neteisingos. Taip pat jaučiu, kad muzikos tautinės priklausomybės problematika iš esmės yra klaidinga. Žymiai svarbiau yra tai, ar tavo kūryba yra autentiška, kylanti iš vidaus.“

Kompozitorius svarsto, kad, pristatant Lietuvos kultūrą Bavarijoje, svarbiausia yra pažinti vieniems kitus ir paneigti klišes, susijusias su mūsų šalių muzika: „Dažnai susiduriu su požiūriu, kad visa šiuolaikinė Baltijos šalių muzika skamba kaip esto Arvo Pärto kūryba, bet tai tikrai nėra tiesa! Lietuvos kultūros sezonas Bavarijoje yra puiki proga pristatyti šią įvairovę“, – tikina V. Baltakas.

Kompozitorės Julijos Repečkaitės portretas

Marije van den Berg nuotrauka

Aktyviai kurianti Justina Repečkaitė į kompozicijos meną gilinosi studijuodama Paryžiaus konservatorijoje ir Muzikos akustikos tyrimų ir koordinavimo institute IRCAM (baigęs mokslus Vokietijoje, čia tobulinosi ir V. Baltakas). Kaip ir jos kolega, kompozitorė neretai kelia tapatybės klausimą: „Šaknys man yra labai svarbios. Nors gyvenu Paryžiuje, manau, kad niekada nenustosiu sakyti, kad esu Lietuvos kompozitorė. Turiu ryšį su Lietuvos kultūros, muzikos – folkloro ir kompozicijos mokyklos – paveldu. Prancūzijos klausytojai mano muziką vertina kaip „labai lietuvišką“ arba „baltiškojo skambesio“, nes ji yra lėta, sisteminė ir sukuria tam tikrą atmosferą. Lietuviai mano kūrybą vertina kaip itin paveiktą Prancūzijos kultūros“, – svarsto J. Repečkaitė.

Ansamblis „der/gelbe/klang” Miunchene atliks J. Repečkaitės kūrinį „Pulsus Flatus Vox“, kurį kompozitorė 2014 m. parašė garsiajam „Ensemble Intercorporaine“.

Prieš koncertą vyks „BR-KLASSIK“ radijo stoties muzikos redaktorės Sylvios Schreiber moderuojama diskusija, kurioje dalyvaus V. Baltakas, latvių kompozitorė Santa Bušs ir estų kompozitorius Erkki-Svenas Tüüras.

Logotipas

Projektą „Be atstumo: Lietuvos kultūra Bavarijoje 2021“ (vok. „Ohne Distanz: Litauische Kultur in Bayern 2021”) vasarą ir rudenį tęs gyvi, nuotoliniai ir hibridiniai renginiai. Planuojama pristatyti ryškiausių Lietuvos kūrėjų ir atlikėjų skirtingų žanrų muzikos, literatūros, vizualiųjų menų, performansų programas, rengti menininkų rezidencijas. Pilna renginių programa publikuojama www.litaueninbayern.lt

Projektą organizuoja Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje, bendradarbiaudami su Lietuvos ambasada Vokietijoje ir partneriais Lietuvoje ir Bavarijoje. Projektą finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.