Lietuvos Kultūros Institutas

BE ATSTUMO: LIETUVOS KULTŪRA BAVARIJOJE 2021

Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto Bavarijoje naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos kultūros sezoną Bavarijoje pradeda geriausia pasaulio dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla

Lietuvos kultūros institutas
logotipas

Kovo 26 d. dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos debiutas už Bavarijos radijo simfoninio orkestro pulto pradeda Lietuvos kultūros sezoną Bavarijoje. Atliepiant šio sezono šūkį „Be atstumo“ (vok. „Ohne Distanz“), į koncertą rinksis ne tik milžiniška radijo stoties „BR-Klassik“ ir internetinių sklaidos kanalų auditorija – pusantro tūkstančio kilometrų iki Miuncheno lengvai įveiks ir Lietuvos melomanai, prisijungę prie LRT radijo „Klasika“ transliacijos.

„Šiandien rastume mažai moterų dirigenčių, kurios būtų tokios populiarios ir kviečiamos viso pasaulio orkestrų kaip Mirga Gražinytė-Tyla. Gimusi Vilniuje 1986 m., ši Lietuvos muzikė buvo tik vos 29-erių, kai 2016 m. tarsi kometos greičiu tapo Birmingemo miesto simfoninio orkestro vyriausiaja dirigente 2016 m.”, – teigiama Bavarijos radijo pranešime žiniasklaidai. 2019 m. radijo stotis „Classic FM“ išrinko M. Gražinytę-Tylą geriausia pasaulio moterimi dirigente.

Koncertą pradės Mieczysławo Weinbergo Simfonija Nr. 2 – M. Gražinytė-Tyla tęsia misiją pažindinti pasaulį su nepelnytai pamiršto lenkų-žydų kilmės kompozitoriaus palikimu (už šio kompozitoriaus įrašą dirigentė pernai pelnė „Deutsche Grammophone“ klasikinės muzikos „Metų įrašo“ apdovanojimą). Dmitrijaus Šostakovičiaus bendražygis yra vadinamas XX amžiaus tragedijų simboliu – jį persekiojo tiek fašizmo, tiek stalinizmo režimai. Bavarijos radijo simfoninis orkestras gilinsis į M. Weinbergo partitūrą pirmą kartą šio orkestro istorijoje. 1946 m. parašyta simfonija atskleidžia įspūdingą styginių instrumentų išraiškos amplitudę.

Ludwigo van Beethoveno uvertiūra Nr. 3 „Leonora“ pateiks M. Weinbergo simfoniją laisvės ir diktatūros kontekste. Tarp šių dviejų kūrinių šveicarų pianistas Franceso Piemontesi atliks paskutinį ir populiariausią Wolfgango Amadeus Mozarto Koncertą K 595.

Mirgos Gražinytės-Tylos ir Bavarijos radijo simfoninio orkestro koncerto transliacija „BR-KLASSIK“ eteryje vyks kovo 26 d. 21:30 Lietuvos laiku. Miuncheno „Herkulessaal“ vyksiantis koncertas bus rodomas ir br-klassik.de/concert svetainėje. Tuo pat metu Lietuvos auditorijai koncertą transliuos LRT radijo „Klasikos“ stotis.

Projektą „Be atstumo: Lietuvos kultūra Bavarijoje 2021″ (vok. “Ohne Distanz: Litauische Kultur in Bayern 2021″) vasarą ir rudenį tęs gyvi, nuotoliniai ar hibridiniai renginiai ne tik Miunchene, bet ir kituose Bavarijos miestuose: Augsburge, Blaibache, Ingolštate, Niurnberge ir Viurcburge. Numatoma pristatyti ryškiausių Lietuvos kūrėjų ir atlikėjų skirtingų žanrų muzikos, literatūros, vizualiųjų menų, performansų, teatro programas, rengti menininkų rezidencijas.

Projektą organizuoja Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje, bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada Vokietijoje ir partneriais Lietuvoje ir Bavarijoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros ministerija.