Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Bolonija naujienos

Lietuvos menininkai – Bolonijos vaikų knygų mugės žvaigždės

Lietuvos kultūros institutas

Jau dešimtą kartą Lietuvos kultūros institutas pristato Lietuvos iliustruotojus ir rašytojus svarbiausioje pasaulyje vaikų knygų mugėje Bolonijoje. Balandžio 1-4 dienomis su užsienio leidėjais ir savo kūrybos gerbėjais susitiks iliustruotojas, rašytojas Kęstutis Kasparavičius, lietuvių kilmės JAV rašytoja Rūta Šepetys, kylančios vaikų knygų kūrėjos Monika Vaicenavičienė ir Rasa Jančiauskaitė. Mugės išvakarėse atidaromoje parodoje „Vaizduotės meistrai“ bus eksponuojamos ir dailininko Stasio Eidrigevičiaus sukurtos iliustracijos.

„Nuoseklus Lietuvos knygų vaikams kūrėjų pristatymas Bolonijos vaikų knygų mugėje padėjo suformuoti pasaulyje atpažįstamą Lietuvos iliustracijos ir vaikų literatūros veidą, atkreipti dėmesį į stiprią Lietuvos iliustracijos mokyklą ir naujus jos talentus. Kiekvienais metais mūsų šalies menininkai kviečiami dalyvauti tarptautiniuose festivaliuose, dalytis profesine patirtimi kūrybinėse dirbtuvėse, iliustruoti pasaulinę literatūros klasiką, jų kūrinių teiraujasi nacionaliniame stende apsilankantys užsienio leidėjai,“ – pasakoja Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Rašytoją R. Šepetys ir iliustruotoją, rašytoją K. Kasparavičių Bolonijos vaikų knygų mugė įvardijo tarp 10 svarbiausių mugės svečių. Balandžio 1-ąją mugės lankytojai galės išgirsti neeilinį Carnegie medaliu už grožinę literatūrą vaikams apdovanotos rašytojos R. Šepetys ir žinomo Jungtinės Karalystės rašytojo, redaktoriaus, vertėjo Danielio Hahno pokalbį „Ieškant prarastų istorijų: istorinė grožinė literatūra vaikams ir paaugliams“, kuriame jiedu diskutuos, kodėl yra svarbu ieškoti pamirštų istorijos įvykių ir juos papasakoti.

K. Kasparavičius Bolonijos knygų mugėje niekada neturi ramybės – gerbėjai menininką stabdo koridoriuose, prašo drauge nusifotografuoti, pasirašyti, ieško jo knygų nacionaliniame stende. „Apsilankymai Bolonijos vaikų knygų mugėje kaip ir dalyvavimas Bolonijos iliustruotojų parodoje man duoda išties daug, – šypsosi K. Kasparavičius. – Juk kaip tik nuo čia ir prasidėjo tiek mano, tiek ir kitų Lietuvos iliustruotojų tarptautinė karjera. Lietuvos iliustruotojai čia tikrai pastebimi, ypač po gražaus ir sėkmingo pasirodymo 2011 metais, kai Lietuva Bolonijos mugėje dalyvavo garbės svečio teisėmis. Ir mūsų naujųjų iliustravimo žvaigždžių atsiradimas paskutiniais metais taip pat neabejotinai susijęs su aktyviu dalyvavimu šioje mugėje“.

Balandžio 2 dieną K. Kasparavičių kalbins iškilus Italijos vaikų literatūros ir iliustracijos istorijos tyrinėtojas Walteris Fochesatas. 27 kalbomis išleistų knygų vaikams autorius šiais metais taip pat siunčia žinutę viso pasaulio vaikams – „knygos padeda neskubėti“. Jo sukurtas plakatas ir laiškas tarptautinei vaikų knygos dienai bus pristatyti balandžio 1-ąją tradicinėje IBBY spaudos konferencijoje.

Pasaulinės sėkmės sulaukusios paveikslėlių knygos „Kas yra upė?“ autorės M. Vaicenavičienės Bolonijoje laukia intensyvus renginių grafikas. Mugės išvakarėse knygyne „Trame” vyks itališkojo „Kas yra upė?“ leidimo sutiktuvės. Renginyje dalyvaus pati autorė, leidyklos „Topipittori” atstovai Paolo’as Cantonas ir Giovanna Zoboli bei Lietuvos kultūros instituto Programų ir projektų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė. Balandžio 2-ąją knygų mugėje M. Vaicenavičienė surengs kūrybines dirbtuves, kuriose profesionalų auditorijai pristatys savo sukurtas knygas, pasakos apie tyrimo ir turinio struktūravimo metodus, kuriuos naudoja kurdama vaizdinius naratyvus negrožinei literatūrai. Iliustruotoja taip pat ves dvejas kūrybines dirbtuves Bolonijos mieste.

Bolonijos vaikų knygų mugė šiais metais rengia net 12 ekspozicijų, kurių svarbiausia – konkursinė iliustruotojų paroda. Po pasaulio muziejus, galerija ir bibliotekas keliaujančiai parodai tarptautinė žiuri atrinko 76-ų menininkų darbus. Konkurse dalyvavo 2901 iliustruotojas. Tarp jų eksponuojamų ir Šaržos vaikų literatūros festivalyje aukščiausią apdovanojimą pelniusios R. Jančiauskaitės iliustracijos, sukurtos Mariaus Marcinkevičiaus knygai „Maži eilėraščiai mažiems“.

Lietuvos kultūros instituto kvietimu šių metų knygų mugėje dalyvauja ir pradedančioji iliustruotoja Vilija Kvieskaitė. Talentinga menininkė neslepia ambicijų ir ketina savo sukurtą paveikslėlių knygą 2020-aisiais metais teikti parodai „Tylioji knyga“. Nuo 2014 m. Lietuvos kultūros instituto siūloma galimybe pradedantiesiems iliustruotojams apsilankyti Bolonijos vaikų knygų mugėje jau pasinaudojo 6 menininkai. Įkvėpimo čia sėmėsi tuo metu dar tik pradedantieji iliustruotojai ir knygų kūrėjai Karolis Strautniekas, Aušra Kiudulaitė, Tomas S. Butkus, Kotryna Zylė, Lina Itagaki, R. Jančiauskaitė.

Nacionaliniame stende Lietuvos kultūros institutas mugės lankytojus supažindins su išskirtinėmis, įvairiuose konkursuose įvertintomis Lietuvos autorių knygomis vaikams. Savo išleistas knygas stende taip pat pristatys ir trys leidyklos: „Aukso žuvys“, „Tikra knyga“, „Verslas ar menas“.

Bolonijos miesto rotušėje kovo 31 – balandžio 28 dienomis eksponuojamoje parodoje „Vaizduotės meistrai“ pristatomos ir S. Eidrigevičiaus sukurtos iliustracijos. Parodą kuruoja Etienne‘as Delessertas – garsus filantropas ir kolekcionierius, Lozanoje įsteigęs „Vaizduotės meistrų“ fondą, tapusį svarbia vaikų literatūros kūrėjų, kritikų ir tyrėjų susitikimo vieta, o taip pat iškiliausių pasaulio iliustruotojų originalių darbų saugykla.

 

–> Lietuvos renginių programa Bolonijos vaikų knygų mugėje.