Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Projekto Bolonija naujienos

Atrinkta iliustruotoja vyksianti į Bolonijos vaikų knygų mugę

Lietuvos kultūros institutas

Sveikiname pradedančiąją iliustruoją Viliją Kvieskaitę, atrinktą dalyvauti tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje 2019 m. balandžio 1-4 dienomis!

Lietuvos kultūros institutas kasmet pristato išskirtines Lietuvos autorių sukurtas knygas vaikams Bolonijos vaikų knygų mugėje, o taip pat suteikia galimybę pradedantiesiems knygų kūrėjams dalyvauti svarbiausiame pasaulyje vaikų knygų leidybai skirtame renginyje ir susipažinti su leidybos tendencijomis, megzti dalykinius ryšius bei pristatyti savo kūrybą leidybos specialistams. 2019 metais atrankai dokumentus pateikė 16 pradednčiųjų iliustruotojų.

Šiai metais į mugę vykstanti iliustruotoja, grafikos dizainerė V. Kvieskaitė 6 metus kūrė iliustracijas leidyklos „Nieko rimto“ leidžiamiems atvirukams ir suvenyrams, maketavo jos leidžiamas knygas. Šiuo metu iliustruotoja dirba dizaino studijoje, reziduoja Užupio Meno inkubatoriuje, kur tęsia kūrybinę veiklą, susijusią su grafiniu dizainu ir iliustracija.

2017 m. išleista pirmoji V. Kvieskaitės iliustruota Beno Bėranto knyga vaikams „Riešutortas“, 2018 m. pasirodė ir antrasis šio dueto kūrinys – „Baubaimė“. „Abi knygos buvo šiltai sutiktos skaitytojų, kartu su rašytoju surengėme nemažai kūrybinių dirbtuvių ir pristatymų vaikams. Kūryba vaikams man labai artima ir ketinu toliau tobulėti ir dirbti šioje srityje, šiais metais taip pat planuojame išleisti naują paveikslėlių knygą. Galiu pasidžiaugti, kad knyga „Riešutortas“ sulaukė ir tarptautinės sėkmės – jau numatyta jos leidyba Prancūzijoje bei Vokietijoje šių metų pavasarį ir rudenį, – pasakoja V. Kvieskaitė. – Bolonijos knygų mugės metu vykstantis Tyliosios knygos konkursas yra puiki vieta iliustruotojams būti pastebėtiems. Turiu tikslą ateinančiais metais dalyvauti šiame konkurse, tad galimybė gyvai pamatyti konkursinių darbų parodą, vyraujančias tendencijas būtų labai pravartus ir įkvepiantis dalykas“.

Lietuvos kultūros instituto kvietimu į Bolonijos vaikų knygų mugę jau vyko iliustruotojas Karolis Strautniekas (2014), tarptautinės sėkmės sulaukusios knygos „Laimė yra lapė“ iliustruotoja Aušra Kiudulaitė ir knygų kūrėjas Tomas S. Butkus (2015), „Kaip drambliai ėjo į svečius“ ir „Istorijos skanėstai“ iliustracijų autorė Inga Dagilė (2016), „Milžino mažylio“ autorė Kotryna Zylė (2017), viena iš komiksų knygos „Sibiro haiku“ kūrėjų Lina Itagaki ir iliustruotoja Rasa Jančiauskaitė, kurios knyga „Summa“ pernai pelnė 1-ąją vietą literatūros festivalio „Sharjah Children’s Reading Festival“ apdovanojimuose. Šiais metais R. Jančiauskaitės sukurtos iliustracijos Mariaus Marcinkevičiaus knygai „Maži eilėraščiai mažiems“ atinktos į Bolonijos knygų mugės konkursinę iliustruotojų parodą „Illustrators Exhibtion“.

Vilijos Kvieskaitės kūrinys pasiskolintas šio pranešimo iliustracijai. Daugiau iliustruotojos darbų galite pamatyti paspaudę šią nuorodą.