Lietuvos Kultūros Institutas

Lietuva – Ukraina: kultūros partnerystė 2016

Instituto veikla, Kultūros naujienos, Lietuvos kultūros sklaidos projektai, Projekto naujienos

Lietuvos ir Ukrainos kultūros partnerystės projektas aktualina stiprius dviejų šalių kūrėjų ryšius

Lietuvos kultūros institutas

Balandžio 13 d. Kijeve, Nacionaliniame Taraso Ševčenkos muziejuje buvo pristatytas didžiausias abiejų šalių Nepriklausomybės laikų kultūrinio bendradarbiavimo projektas „Lietuva-Ukraina: kultūros partnerystė 2016” ir vienas pirmųjų šio kultūros sezono renginių – šiuolaikinės Lietuvos fotografijos paroda „Kasdienybė“.

Kaip pabrėžė spaudos konferencijos moderatorius, garsus Ukrainos meno apžvalgininkas, kuratorius, radijo laidų vedėjas Konstantinas Dorošenko, kultūrinis Lietuvos ir Ukrainos dialogas turi gilias istorines šaknis ir iš tiesų niekada nebuvo nutrūkęs – Ukrainoje gerai žinomas Lietuvos menas ir jo kūrėjai. Jam paantrino ir Ukrainos kultūros ministro pavaduotojas eurointegracijos reikalams Andrijus Vitrenko, teigęs, kad mus daug kas sieja praeityje ir dabartyje. „Renginiai, suplanuoti šioje partnerystės programoje, liudija apie išties rimtus ir intensyvius meno kūrėjo santykius. Labai tikiuosi, kad ši kryptinga 2016 m. partnerystė tęsis ir 2017-aisiais, ir 2018-aisiais ir dar daugybę dešimtmečių“, – vylėsi A. Vitrenko. Lietuvos kultūros viceministras Romas Jarockis atkreipė dėmesį į tai, kad kultūra yra itin svarbus šiemet 25-metį mininčio diplomatinio abiejų šalių bendradarbiavimo elementas.

Kultūrinio bendradarbiavimo projekto turinį pristatė šį projektą koordinuojančio Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė. Ji akcentavo tai, kad programą sudaryti visiškai nebuvo sunku: daugybė įvairių sričių Lietuvos meninių organizacijų jau atradę kelius į Ukrainą, ne tik bendrauja su kolegomis ten ir atranda susidomėjusią auditoriją, bet ir imasi bendrų projektų. Būtent bendradarbiavimo skatinimas ir yra vienas esminių šio 2016-ųjų metų Lietuvos kultūros sezono akcentų: svarbu ne šiaip atvykti ir pasirodyti, bet ir sutvirtinti esamus ryšius, užmegzti naujus ir sukurti terpę meno kūrėjams įkvėpti vieniems kitus, pradėti bendras iniciatyvas. Dėl to dauguma vaizduojamojo meno, teatro, šokio, muzikos, šiuolaikinio dizaino, literatūros renginių vyksta kartu su kūrybinėmis dirbtuvėmis, susitikimais su publika, paskaitomis.

Ševčenkos muziejuje atidaromą parodą „Kasdienybė“ pristatę Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyriaus vadovas ir parodos kuratorius Gintaras Česonis bei fotografijos klasikas Romualdas Požerskis iš susirinkusių žurnalistų ir fotografijos gerbėjų klausimų galėjo spręsti, kad Lietuvos foto menas yra tikrai žinomas Ukrainoje, kur mūsų bendra praeitis leidžia suvokti giluminius šios universalios kalbos klodus: čia ne tik puikiai prisimenama vadinamoji Lietuvos fotografijos mokykla ir jos meistrai, bet domina ir naujoji karta bei galimybės mokytis šio meno. Paroda pristato visą Lietuvos fotografijos spektrą nuo 1963-iųjų iki dabarties ir vyks iki balandžio 24 d.

Nuo šios parodos atidarymo prasideda tikras Lietuvos kultūros maratonas: balandžio 17-ąją prasideda Lietuvos ir Ukrainos iliustratorių kūrybinių dirbtuvių turas, balandžio 19 d. atidaroma šiuolaikinės tekstilės paroda „Foto, vaizdo, medija tekstilė“ (Ukrainos nacionalinės menų akademijos Šiuolaikinio meno tyrimų institute), balandžio 20 d. atidaroma šiuolaikinės tekstilės paroda „Lietuvos mini tekstilės aukso fondas“ (Kijevo galerija „Kalita meno klubas“), tą pačią dieną prasideda Lietuvos literatūros pristatymas tarptautiniame festivalyje „Knyzhkovy Arsenal“. Balandžio 23 d. į programą įsijungs scenos menai: tarptautiniame šokio festivalyje „Zelyonka“ dalyvaus du šiuolaikinio šokio teatro „Padi Dapi Fish“ spektakliai: „Dior in Moscow“ ir „Baltoji lopšinė“.

Projekto rudens sezono akcentas – scenos menai: tarpdisciplininio meno festivalyje „Gogolfest“ Kijeve dalyvaus Oskaro Koršunovo teatro spektakliai, taip pat šiuolaikinė opera „Geros dienos!“ („Operomanija“), Menų spaustuvės gatvės šokio spektaklis „Feel-link“, šokio teatrų „Aura“ ir „Dansema“ spektakliai, su jauniausia auditorija bendraus „Stalo teatras“. Taip pat rudenį Ukrainoje skambės lietuviška muzika, vyks įvairios parodos.