Lietuvos Kultūros Institutas

Lietuva – Ukraina: kultūros partnerystė 2016

Aktualijų archyvas, Instituto veikla, Kultūros naujienos, Projekto naujienos, Vilniaus knygų mugė

Vilniaus knygų mugėje – Lietuvos ir Ukrainos kultūrinės partnerystės metų prologas

Lietuvos kultūros institutas

Vienas iš vasario 25-28 dienomis vyksiančios tarptautinės Vilniaus knygų mugės akcentų – Ukrainos kultūros vitrina: ukrainiečiai rašytojai, žurnalistai, leidėjai, knygų iliustruotojai, kino režisieriai skirtingais aspektais pristatys savo šalies šiuolaikinę kūrybinę mintį ir ieškos galimybių bendradarbiauti su kolegomis Lietuvoje.

Šie Vilniaus knygų mugės renginiai – įžanga į balandį prasidedantį vystomojo bendradarbiavimo projektą „Lietuva – Ukraina: kultūros partnerystė 2016”. Dviem etapais – pavasario ir rudens renginių ciklais – Kijeve ir kituose Ukrainos miestuose Lietuvos kultūros institutas su partneriais pristatys Lietuvos fotografiją, dizainą, literatūrą, muziką, teatrą, dailę, Ukrainos kultūros organizacijas kvies į seminarus, meistriškumo pamokas, suteiks galimybę dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose.

Pasak projektą koordinuojančio Lietuvos kultūros instituto direktorės Aušrinės Žilinskienės, Lietuvos ir Ukrainos kultūrinė partnerystė pastaraisiais metais įgavo naują kvėpavimą ir atveria vis naujus kelius Lietuvos ir Ukrainos menininkų ir kultūros organizacijų bendradarbiavimui. Kultūrinis gyvenimas Ukrainoje, nepaisant didelių sukrėtimų šalyje, labai aktyvus ir įdomus, todėl kultūriniai mainai naudingi ir pilni atradimų abiem pusėms.

Vilniaus knygų mugėje lankysis 11-os Ukrainos leidyklų atstovų delegacija. Tarp jų – leidyklos „Duh i Litera“ vadovas Leonidas Finbergas (su šia leidykla Lietuvos kultūros institutas rengia Lietuvos žydų literatūros ir kultūros almanachą „Egupec“, sudarytojai Mindaugas Kvietkauskas ir Lara Lempertienė), „CALVARIA“ leidyklos atstovai („CALVARIA“ leis Ričardo Gavelio, Liongino Baliukevičiaus-Dzūko, Vytauto V. Landsbergio kūrybos vertimus), puikių knygų vaikams leidykla „OLD LION“ iš Lvovo ir kt.

Pirmąją mugės dieną, ketvirtadienį, „Knygų šalies“ kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ (4 salėje) vyks Ukrainos ir Lietuvos knygų iliustruotojų kūrybinės dirbtuvės Lietuvoje gyvenantiems vaikams, atvykusiems iš Rytų Ukrainos. Šį užsiėmimą ves kino režisierė, dainuojamosios poezijos atlikėja, rašytoja Iryna Tsilyk, iliustruotojai, meno studijos „Agrafka“ įkūrėjai Romana Romanyshyn ir Andryi‘us Lesivas, vieni geriausių knygos menininkų Lietuvoje – Ieva Babilaitė, Kęstutis Kasparavičius ir Paulius Juodišius bei „Stalo teatro“ režisierė Saulė Degutytė. Pasitelkus Lietuvos kultūros tarybos paramą, analogiškų dirbtuvių ciklas pabėgėlių iš Rytų Ukrainos vaikams šį pavasarį bus surengtas Kijeve, Lvove ir dar keturiuose centrinės ir Vakarų Ukrainos miestuose.

Taip pat vasario 25-ąją Konferencijų salėje 5.1 16 val. karo žurnalistas ir fotografas, „Los Angeles Times“ korespondentas Sergejus Loiko pristatys savo romaną „Aeroport“, kuriame užfiksuota jo asmeninė patirtį Donecko oro uoste 2014 m. spalį (jis buvo vienintelis užsienio korespondentas, išbuvęs keturias dienas su vadinamaisiais „kiborgais“ – Donecko oro uostą gynusiais Ukrainos kariais). Su karštosiose pasaulio konfliktinėse zonose dirbusiu Loiko susitiks ir Antakalnio gimnazijos gimnazistai.

Knygos kino salėje pirmąją mugės dieną nuo 16.30 val. programoje „Tavo balsas mano sakiny“ bus rodomi jaunųjų Ukrainos dokumentinio kino kūrėjų filmai, vyks literatūriniai skaitymai, kuriuose dalyvaus rašytojas Andrejus Kurkovas, poetė, vertėja ir literatūros kritikė Marianna Kiyanovska, I. Tsilyk (kino programoje bus rodomas ir jos filmas „Atminimas/ Pomyn“), aktorė Toma Vaškevičiūtė, vertėjai Volodislavas Žurba ir Vasylis Kapkanas, poetas, vertėjas Vladas Braziūnas ir kiti. Literatūrinį kino vakarą ves poetas ir vertėjas Vytautas Dekšnys.

Penktadienį, vasario 26 d., Knygos kino salėje vyks diskusija „Naujas didysis lietuvių-ukrainiečių santykių naratyvas“, kurioje savo nuomonėmis dalinsis rašytojai A. Kurkovas, M. Kiyanovska, S. Loiko, buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža. Diskusiją moderuos publicistas Rimvydas Valatka.

Vasario 27-ąją, šeštadienį, kūrybinėje studijoje „Tu gali sukurti knygą“ ukrainiečių dailininkas A. Lesivas konsultuos jaunuosius Lietuvos iliustruotojus, I. Tsylik ves kūrybines dirbtuvėles vaikams „Gyvenimas toks įdomus“, o „Agrafkos“ dailininkai kvies mugės lankytojus į „Pasakų enciklopediją“. Forume-LRT studijoje nuo 18 val. Andrejus Kurkovas kartu su  žurnalistais Virginijumi Savukynu ir Audriumi Siaurusevičiumi pristatys savo knygas „Maidano dienoraštis“ ir „Bikfordo pasaulis“.

Rašytojų kampe nuo 19 val. bus surengta diskusija „Vertimo kryžkelės: žydų kultūros tekstų kelias pas lietuvių skaitytoją“, kurioje dalyvaus L. Finbergas, Olga Lempert (Izraelis), M. Kvietkauskas, Kristina Gudelytė, moderuos Donatas Puslys.

Vilniaus knygų mugės kultūrinių renginių programą ir Ukrainos atstovų dalyvavimą rengia ir koordinuoja Lietuvos kultūros institutas.