Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

VILMA PITRINAITĖ 

Ordredesordreordredesordre“. Kemel nuotrauka

Šiuo metu Belgijoje reziduojanti lietuvių šokėja ir choreografė Vilma Pitrinaitė (g. 1985) šokio pagrindus įgijo Kauno šokio teatre „Aura“. Vėliau šokio įgūdžius tobulino Prancūzijoje: 2005–2007 m. mokėsi Avinjono šokio konservatorijoje, 2007–2008 m. studijavo choreografiją CDC centre Tulūzoje, o 2009–2010 m. – programoje „Ex.e.r.ce“ CCN šokio centre Monpeljė. 2010–2012 m. V. Pitrinaitė studijavo režisūrą Strasbūro nacionalinėje teatro mokykloje, kur sutiko dramaturgą Thomą Pondevie ir 2013 m. kartu įkūrė trupę „WE compagnie, kurios spektakliuose jungiami teatro, šokio ir dokumentikos elementai. 

Kaip šokėja V. Pitrinaitė dirbo Kauno šokio teatre „Aura“, šoko tupės „La Zampa“ choreografų  ir režisierių Karine Ponties, Philippe Grandrieux, Mossoux-Bonté ir Hubert Colas spektakliuose 

Pitrinaitė jau yra sukūrusi choreografiją aštuoniems šokio spektakliams. Vienas pirmųjų jos darbų su „WE compagnieMiss Lithuania“ (2015) buvo pakviestas festivalį Aerowaves Spring Forward, o duetas Match“ (2017) pristatytas festivalio „Impulztanz“ programoje „Atlas. Šiuo metu V. Pitrinaitė kuria ir veda seminarus Lietuvoje, Prancūzijoje ir Belgijoje, o jos spektakliai jau yra rodyti Austrijoje, Čekijoje, Izraelyje ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Vienas naujausių V. Pitrinaitės Lietuvoje sukurtų spektaklių – „Ordredesordreordredesordre“ (2019). Kurdama šį spektaklį kartu su Šeiko šokio teatro šokėjais V. Pitrinaitė leidosi ieškoti mokslinių ir meninių tyrimų dermės. Tvarkos ir jos priešingybės – netvarkos, chaoso – dinamiką scenoje choreografė perteikia derindama du iš pirmo žvilgsnio nesusijusius įkvėpimo šaltinius: mokslinius tyrimus biologinių sistemų srityje ir britų ‎post-punko grupės „Joy Division“ lyderio Iano Curtiso biografiją. Chaotiškas, tačiau kartu ir sistemingas dalelių judėjimas čia siejamas su gamtoje vykstančiais procesais ir su žmogiškuoju įsivaizdavimu, kad stabilumas – tai harmonija, visa ko pagrindas. Tačiau, pasak spektaklio kūrėjų, tik atsidūrusios disbalanse molekulės ima komunikuoti tarpusavyje. Ar tai tinka ir žmonėms? Regis, būtent tokį choreografinį eksperimentą galima pamatyti spektaklyje „Ordredesordreordredesordre“.  

missvilma2043@gmail.com  

http://vilmapitrinaite.com