Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

SAKURAKO 

 „Paukščiai”.Jevgenijos Cholodovos nuotrauka

Šokėja, choreografė ir butō šokio kūrėja Sakurako (g. 1975) kuria šokio spektaklius, balansuojančius tarp performansų meno, teatro ir šiuolaikinio šokio. Nors Sakurako kūrybinę veiklą pradėjo prieš porą dešimtmečių, Lietuvos publika su jos darbais susipažino vos prieš keletą metų.  

Sakurako baigė Amsterdamo Gerrito Rietveldo akademiją.  Savitą braižą ji atrado kurdama įvietintas instaliacijas bei intervencijas. Pradėjusi aktyviai kurti performansus, Sakurako toliau mokėsi Nō teatro ir kitų tradicinių Rytų kovos ir scenos menų bei butō šokio Japonijoje. Bu ji mokėsi iš Ko Murobushi, Yukio Waguri, Natsu Nakajima, Masaki Iwana, Seisaku Kochi, Yumiko Yoshioka ir kt. Japonijoje ir Europoje.  

2012 m. Sakurako įkūrė šokio teatrą Re-United Now-Here ir pati kūrė jam choreografiją Amsterdame ir Paryžiuje. Į Lietuvą Sakurako grįžo 2017 m. ir drauge su prancūzų menininku Philu Von įkūrė šokio teatrą „Okarukas“. Butō šokio spektaklius ji kuria su jaunosios kartos lietuvių šokėjais ir aktoriais, ieško naujos scenos meno raiškos. Sakurako  pirmenybę teikia įvietintai kūrybai – siekia savo darbus pritaikyti konkrečiai erdvei ir kontekstui. Choreografės sukurti spektakliai rodyti Belgijoje, Italijoje, Japonijoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje, Slovėnijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Ukrainoje.  

Sakurako užsiima ir pedagogine veikla:  veda kūrybines dirbtuves įvairaus amžiaus vaikams ir jaunimui bei  butō seminarus profesionalams ir mokymus, atvirus visiems, dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.  

Naujausias nuo 2018 m. tebevystomas Sakurako spektaklis „Okaruko“ trupei – „Paukščiai“ pagal Aristofano komediją. Butō technika padeda šokėjams ir aktoriams patekti nežinomybėn ir pažadinti savyje giliai slypinčius prisiminimus ir net DNR atmintį bei patirti įvairias metamorfozes, pavyzdžiui, virsti paukščiais, patekusiais į išsiliejusią naftą jūroje. Šis performansas poetiškai ir subtiliai nagrinėja sąsają tarp mūsų patogaus vartotojiško gyvenimo ir gamtos, ekologijos ir planetos užterštumo.  

okarukaslt@gmail.com  

reunitednowhere.wixsite.com/okarukas