Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

MARTYNAS RIMEIKIS 

„Dienos, minutės“. Martyno Aleksos nuotrauka

Šokėjas ir choreografas Martynas Rimeikis (g. 1980 m.) 1999 m. baigė Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyrių ir prisijungė prie Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto trupės. 20032007 m.studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur įgijo aktoriaus-šokėjo bakalauro diplomą.Per du dešimtmečius trukusią šokėjo karjerą dirbo su įvairiais choreografais Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, choreografinių projektų teatre Vilniaus baletasir Anželikos Cholinos šokio teatre, sukūrė daug pagrindinių vaidmenų. 2020 m. tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto meno vadovu.  

Kaip choreografas M. Rimeikis debiutavo 2012 m. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro scenoje sukurta kompozicijaBelaukiant Godo (2012), kuri vėliau buvo pristatyta Diuseldorfe, Vokietijoje, rengiamoje tarptautinėje šokio mugėje International Tanzmesse NRW. 2015 m. M. Rimeikio sukurtas vienaveiksmis baletas Visur, kur mes nebuvom“ (triptiko „Bolero+“ dalis) pelnė Auksinį scenos kryžių už geriausią choreografiją. 2017 m. taip pat Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre M. Rimeikis sukūrė savo pirmąjį pilno metro baletą Procesas, kuris taip pat pelnė choreografui Auksinį scenos kryžių.  

Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus moksleiviams choreografo sukurtos šiuolaikinio šokio kompozicijos buvo atliktos tarptautiniuose baleto konkursuose ir pelnė apdovanojimų. Savo jėgas M. Rimeikis yra išmėginęs ir dramos teatro scenoje bei kino aikštelėje.  

Vienas naujausių M. Rimeiko 2019 m. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre sukurtų darbų – baletas „Dienos, minutės“ („Baletų triptiko“ dalis), kuriam muziką sukūrė jaunosios kartos kompozitorė Marija Paškevičiūtė. Balete kalbama apie šiuolaikinį tempą, apie pašėlusias lenktynes su laiku, kuriose nėra nugalėtojų, kur viskas lekia tokiu greičiu, kad atrodo lyg stovėtum vietoje. Laiko tėkmės ir jo pastovumo tema atskleidžiama abstrakčia choreografija, judesio ir garso derme.  

martynas.rimeikis@opera.lt 

www.opera.lt