Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

MARIJA SIMONA ŠIMULYNAITĖ

„Saldainių fėjos“.Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka

Šokėja, choreografė ir režisierė Marija Simona Šimulynaitė (g. 1983) 2004 m. baigė Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyrių ir įgijo baleto artistės kvalifikaciją. Tačiau studijas toliau tęsė ne šokio, o teatro srityje ir 2008 m. įgijo teatro režisūros bakalauro, o 2010 m. – magistro diplomą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Studijų metais mainų programos dėka M. S. Šimulynaitė išvyko į Estiją, kurSadama“ teatre Tartu mieste sukūrė diplominį spektaklį pagal Friedricho Dürrenmatto pjesę „Fizikai“ (2008), dirbo „Vanemuine“ teatre. Grįžusi į Lietuvą, M. S. Šimulynaitė karjerą tęsė režisuodama šiuolaikines lietuvių kūrėjų operas „Naujosios operos akcijai“ ir Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Iš viso choreografės ir režisierės kūrybinėje biografijoje jau daugiau kaip 30 dramos, operos, šiuolaikinio baleto ir teatralizuotų muzikinių spektaklių. 

2010 m. M. S. Šimulynaitė įkūrė Baltijos baleto teatrą, kuriam vadovauja iki šiol. Teatras publikai prisistatė spektakliu „Kitoks pasaulis“ pagal grupės „Depeche Mode“ muziką. Trupės šokio kryptis – neoklasikinis baletas, jos nariai, pasitelkę baletui nebūdingus muzikos, scenografijos bei apšvietimo sprendimus, ieško naujų baleto pateikimo formų, siekdami, kad jų kūryba taptų priimtina kuo platesnei  auditorijai. Greta teatro veikia ir šokio studija. M. S. Šimulynaitė dėsto ne tik savo studijoje, penkerius metus ji dėstė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje Teatro ir kino fakultete bei Dainavimo katedroje.  

Vienas naujausių M. S. Šimulynaitės darbų Baltijos baleto teatre – kamerinis šokio spektaklis vaikams „Saldainių fėjos“ (2019), sukurtas drauge su trupės balerinomis Kristina Tarasevičiūte, Evelina Marija Fokina ir Audrone Dirsyte. Emocionalios muzikos fone vaikams suteikiama galimybė baleto heroję pamatyti iš neįprastai arti, o pasaką papildo ant lubų demonstruojamos spalvingos vaizdo instaliacijos. Pasak spektaklio kūrėjų, jos siekė sukurti jaukų, elegantišką, cukraus vata kvepiantį spektaklį apie vaikų silpnybę – gardėsius. 

info@balticballet.com  

www.marijasimona.lt 

www.balticballet.com