Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

LUKAS KARVELIS 

„Blank Spots“. Dmitrij Matvejev nuotrauka

Jaunosios kartos šokėjas ir pradedantis choreografas Lukas Karvelis (1997) mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiulrionio menų mokykloje, pirmojoje šioje mokykloje surinktoje šiuolaikinio šokio klasėje, o vėliau studijas tęsė menų universitete „Codarts Nyderlanduose, kur įgijo bakalauro diplomą. Dar besimokydamas vienuoliktoje klasėje jis pradėjo šokti Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ spektaklyje „Šventasis pavasaris“ ir kurti savo šokio solo miniatiūras, o šiandien jau yra dirbęs su žymiais choreografais, tokiais kaip Jiri Kylianas, Anouk Van Dijk, Marina Mascarell,  Antoninas Comestazas, pasirodęs Brazilijos, Izraelio, Italijos, Kanados, Lietuvos, Nyderlandų, Prancūzijos, Švedijos, Turkijos ir Vokietijos scenose.  

2018 m. Štutgarte vykstančiame Solo-Tanz“ konkurse L. Karvelis su šokio spektakliu „Blank Spotslaimėjo 2 vietą choreografijos ir 1 vietą vaizdo kategorijose. Tais pačiais metais dalyvavo festivalyje „Lucky Trimmer“ Vokietijoje ir šokio platformoje Berne, Šveicarijoje. Jo monospektaklis „Blank Spots“ buvo pristatytas Vokietijoje, Olandijoje ir Brazilijoje. 

Debiutinis L. Karvelio monospektaklis „Blank Spots(„Tuščios dėmės“, 2019) nagrinėja asmeninio ir kolektyvinio identiteto ryšį. Čia supriešinami ir sujungiami drag queen“ ir tautinio paveldo stiliai, sukuriamas netikėtas kontrastas ir dialogas, skatinantis mąstyti apie galimus pasirinkimus šiuolaikiniame pasaulyje ir jame mėginančio išgyventi individo savastį. Apsivalius nuo pasirinktų šiuolaikinių globalaus pasaulio kultūrinių sluoksnių grįžtama prie tautinės tapatybės, kuri, kaip bebūtų keista, ir jaunosios kartos atstovui slypi būtent liaudies dainoje.