Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

ERIKA VIZBARAITĖ-VAIČIULIENĖ  

 

„Apnea“.Lauros Vansevičienės nuotraukos

Šokėja, choreografė, pedagogė Erika Vizbaraitė-Vaičiulienė (g. 1979) baleto mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, kurią baigė 1998 m. 19992001 m. šokio studijas tęsė Londone (Jungtinė Karalystė) Klasikinio ir šiuolaikinio šokio koledže „Rambert. 2007 m. E. Vizbaraitė-Vaičiulienė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė šiuolaikinio šokio bakalauro, o 2010 m. – magistro studijas. Šiuo metu ji dirba kaip nepriklausoma choreografė ir dėsto klasikinį ir šiuolaikinį šokį bei scenos praktiką Vilniaus kolegijoje.  

Profesionaliojoje scenoje E. Vizbaraitė-Vaičiuliedebiutavo 1996 m., trejus metus šoko Lietuvos nacionalinio dramos teatro baleto spektakliuose. Yra sukūrusi daugiau nei dvi dešimtis šokio vaidmenų šiuolaikinio šokio, muzikiniuose ir dramos spektakliuose. Kaip nepriklausoma choreografė E. Vizbaraitė-Vaičiulienė yra sukūrusi daugiau nei dešimt šokio spektaklių ir miniatiūrų, be to, kuria choreografiją miuziklams, operoms ir kitiems muzikiniams projektams.  

Naujausias E. Vizbaraitės-Vaičiulienės darbas – šokio spektaklis „Apnea“ (2020). Spektaklis pagrįstas ilgalaikiu ir iš pirmo žvilgsnio gana komplikuotu meniniu tyrimuinformacijos rinkimu ir laisvojo nardymo bei miego eksperimentais. Spektaklyje nagrinėjamos keturios apnėjos formos: sausumos, vandens, miego ir mirties. Kiekviena iš jų atskleidžiama skirtingomis medijomis ar jų deriniais. Gal todėl įdomiausios šio spektaklio grandys susijusios ne su judesiu, o su veiksmu. Keturi šokėjai ne tik įkūnija beores būsenas, bet ir tiesiogiai šoka nekvėpuodami tiek ilgai, kiek kiekvienas iš jų išgali. Tačiau choreografija nėra šio darbo pagrindas,  veikiau  jungiamoji priemonė, mediumas, sąsaja tarp performatyvių veiksmų, teksto ir vaizdo projekcijų. 

 

erikavaic@yahoo.com