Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

B & B – GRETA GRINEVIČIŪTĖ IR AGNIETĖ LISIČKINAITĖ 

„Banana Dream“ ​. Vismantės Ruzgaitės NONA nuotrauka

B&Btai kūrybinis jaunosios kartos šokėjų ir choreografių Gretos Grinevičiūtės (g. 1990)  ir Agnietės Lisičkinaitės (g. 1990) duetas. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje kartu studijas baigusios kolegės drauge kuria nuo 2016 m. Duetas B&B​ ne tik kuria šiuolaikinio šokio spektaklius, bet ir aktyviai reiškiasi socialiniuose tinkluose ir įvairiose viešosiose akcijose ir demonstracijose, meniškai išsako aiškią pilietinę poziciją žmogaus teisių ir kitais visuomenei aktualiais ar kontraversiškais klausimais. B&B yra sukūrusios du spektaklius „B ir B Dialogas (2016) ir ​Banana Dream ​(2018). Duetas jau yra prisistatęs šokio festivaliuose Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje, Latvijoje, Vokietijoje. Be to, B&B kūrėjos kasmet keliauja į tarptautines menines rezidencijas jau lankėsi šokio centre Firkin Crane Airijoje (2015), Vermont performance LAB Jungtinėse Amerikos Valstijose (2017), šokio centre MASH Izraelyje (2018, 2019), ​šokio teatre „Echo Echo (2019). Nuo 2017 m. ​B&B​ yra Menų spaustuvės rezidentės.  

Šokėja ir choreografė Greta Grinevičiūtė šiuolaikinio šokio studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur įgijo bakalauro (2013) ir magistro (2015) diplomus. Profesinius šokio įgūdžius gilino seminaruose ir rezidencijose Airijoje, Izraelyje, JAV ir Vokietijoje. G. Grinevičiūtė kuria vaidmenis šokio, teatro, operos spektakliuose, taip pat choreografiją įvairių režisierių teatro spektakliams. Kaip nepriklausoma choreografė yra sukūrusi šokio spektaklį „Šokis dulkių siurbliui ir tėčiui“ (2018), o 2020 m. rudenį suplanuota jį pratęsiančio spektaklio „Šokis skalbimo mašinai ir mamai“ premjera. 2018 m. G. Grinevičiūtė pelnė Šiuolaikinio šokio asociacijos apdovanojimą už įsimintiniausią metų kūrybinę veiklą.  

Šokėja, choreografė ir pedagogė Agnietė Lisičkinaitė šiuolaikinio šokio studijas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, kur įgijo bakalauro (2013) ir magistro (2015) diplomus. A. Lisičkinaitė yra ne tik šokio teatro ​„Airos“ ir Vilniaus miesto šokio teatro ​„Low Air“ šokėja, bet ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytoja, vedanti pamokas „Low Air“ šokio mokykloje.  Kaip choreografė A. Lisičkinaitė debiutavo 2014 m. šokio spektakliu Popular problems“, sukurtu Menų spaustuvės programai „Atvira erdvė“. 2017 m. šokio teatre „Airos“ sukūrė paaugliams skirtą šokio spektaklį Z+. Nuo 2020 m. A. Lisičkinaitė vadovauja Šiuolaikinio šokio asociacijai.   

B&B šokio spektaklisBanana Dream ​(2018) tai dviejų pasaulių susidūrimas. Viename dominuoja juoda, kitame – geltona. Iš pirmo žvilgsnio pasauliai pasižymi tokia pačia forma, identišku judėjimu. Tačiau žmonių kūryba pažengusi pernelyg toli, kad leistų egzistuoti visiškai vienodiems reiškiniams. Todėl mažyčiai skirtumai pasufleruoja visai ne tą reikšmę, kurios tikėjaisi iš sau įprasto pasaulio. 

gretagrin@gmail.com  

lisickinaite@gmail.com