Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Žilvinas Landzbergas

Žilvinas Landzbergas. Exhibition „The Fog”, 2019, Kunsthalle LAB, Bratislava. Photo Martin Marenčin

Žilvino Landzbergo (g. 1979 m.) kūryboje medžiagos, spalvos ir šviesos svarba ir jų teikiamos nuorodos susipina į nedalomą konceptualų darinį. Ankstyvojoje autoriaus kūryboje medžiagos traktuojamos kaip nuorodos į socialinius kontekstus, o iš jų pagaminti objektai-daiktai kuria socialinius portretus. Menininko sukurtos instaliacijos erdvę transformuoja į situacijas, turinčias savo vietą ir laiką, kur ryšiai tarp atskirų elementų kuriami pagal pasakos logiką: linijinį pasakojimą keičia virsmų ir nuorodų grandinės, nepateikiančios aiškių teiginių. Į kūriniuose įrašytų socialinių ar istorinių kontekstų apmąstymus bei kritiką autorius įpina ir savo asmenines patirtis, kurios lieka neatskleistos žiūrovams. 

Vėlyvuosiuose kūriniuose, kur itin svarbus konceptualus tęstinumas, menininkas atsigręžia į mitinį mąstymą, demiurgišką – pradinį kūrybinį – pradą, apmąsto juos šiandieninės (vartotojiškos) kultūros kontekste. Taip greta objektų, pagamintų iš tokių natūralių medžiagų kaip medis, simbolizuojančių nebepasiekiamo mitinio mąstymo laiką, atsiranda pigių, nepatvarių medžiagų, sintetin spalvų, į bendrą kūrinių struktūrą įrašančių kičo elementus. Paslaptingos, kartais net nihilistinės nuotaikos Ž. Landzbergo kūriniai persunkti tylaus humoro ir ironijos. Pastaruoju metu menininkas savo veiklą praplečia ir kaip kuratorius – 2020 m. kartu su Marija Repšyte Pamario galerijoje Juodkrantėje kuruotoje parodoje „Laikrodininkas“ taip pat atpažįstami menininko kūrybinio metodo pėdsakai. Atidžiai parinkti, konceptualiai išeksponuoti ir jautriai su šiuolaikinio meno kūriniais suderinti tautodailės darbai tampa dar vienu būdu praplėsti pasakos ir istoriškumo ribas – arba apskritai kvestionuoti jų egzistavimą.  

Ž. Landzbergas baigė skulptūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2005–2007 m. praleido podiplominėje rezidencijoje „Atelier“ Amsterdame. 2017 m. atstovavo Lietuvai 57-ojoje Venecijos bienalėje. Yra surengęs personalines parodas tokiose institucijose kaip Šiuolaikinio meno centras (Vilnius) ir šiuolaikinio meno galerija „Modern Art Oxford“ (Jungtinė Karalystė). Jo darbai buvo pristatyti tarptautinėse grupinėse parodose Bratislavos kunsthalėje, „W139“ (Amsterdamas), San Paulo bienalėje, Rygos tarptautinėje šiuolaikinio meno bienalėje RIBOCA 1 2018 m., Paulio Klee centre (ZPK, Bernas), Liverpulio bienalėje, muziejuje „De Hallen“ (Harlemas).  

Menininkui atstovauja galerija „Fons Welters“ (Amsterdamas): www.fonswelters.nl