Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Robertas Narkus

Robertas Narkus. Paroda „Valdyba”, galerija „Vartai”, 2020. Foto Robertas Narkus

Roberto Narkaus (g. 1983 m.) pasirinkta kūrybinės veiklos strategija – nuolatinis neapibrėžtumas. Jungdamas menines, mokslines, verslo ir vadybines strategijas, jis inicijuoja ir stimuliuoja vis naujus įvykius, performatyvius projektus, bendradarbiaudamas su kitų sektorių atstovais kuria objektus bei instaliacijas. R. Narkus pats save įvardija kaip vieną iš Vilniaus patafizikos instituto įkūrėjų, taip pat kaip menininkų dienos centro „Autarkia“, eksperimentinės inžinerijos stovyklos „eeKūlgrinda“ ir menininkų bei privataus verslo bendradarbiavimo platformos „Vizionierius“ organizatorių. Skirtingas domėjimosi sferas – mokslo reprezentacijos, šiuolaikinių technologijų inžinerijos, (menininko) darbo vaidmens šiandieninėje ekonomikoje ir kt. – nagrinėjančiuose projektuose ryški loginės grandinės paieška ir siekis tą grandinę sutraukyti. 

Savo praktiką menininkas apibūdina kaip „aplinkybių vadybą atsitiktinumų ekonomikoje“. 2012 m. vykdė tęstinį projektą „12/5 šanso“, kurio pagrindu 2014 m. publikavo leidinį „Aplinkybių vadyba“. 2017 m. Šiuolaikinio meno centre vykusi pirmoji R. Narkaus personalinė paroda buvo tarsi šiuolaikinių technologijų teikiamų galimybių – dirbtinio intelekto, papildytos realybės (augmented reality) – komentaras, nagrinėjantis dabartinį būvį, vienu metu kupiną ir entuziazmo, ir pesimizmo, susijusio su mokslo, technologijų ir ekonomikos raida. Naujausiame projekte „Keršto tiesioji“ (2019) kuriama kitokia papildyta realybė – fiktyvi verslo iniciatyva, siekianti per sudėtingą finansinę schemą negatyvias emocijas paversti finansiniais ištekliais. Reklamuodamas atliekamo nerimo supirkinėjimą, menininkas reflektuoja optimizmo bejėgiškumą, sutinkamą neretai su korporacinio pasaulio estetika ir retorika sumišusiame kultūriniame gyvenime.  

R. Narkus 2006 m. baigė studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2015 m. – Sandbergo institute Amsterdame. Yra dalyvavęs parodose Ujazdowski pilyje (Varšuva), Polansky galerijoje (Praha), „Delfine“ fonde ir „Whitechapel“ galerijoje (Londonas), „Ballroom Marfa“ Teksase, muziejuje „Stedeljik“ ir meno centre „de Appel“ (Amsterdamas), meno centre „Stroom den Hague“ (Haga), „Establiment de’en Face“ (Briuselis); personalines parodas surengė David Dale galerijoje Glazge, projektų erdvėje „Editorial“ ir Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, „kim?“ Rygoje, galerijoje „Juliette Jongma“ Amsterdame ir galerijoje „Tenderpixel“ Londone. 2014 m. apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos teikiama Jaunojo menininko premija.

robertasnarkus.com 

www.autarkia.lt