Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Rute Merk

Rute Merk, Jomantė, 118 x 87 cm, drobė, aliejus, 2020. © Rūtė Merk, Downs & Ross, Gallery Vacancy.

Rute Merk (g. 1991 m.) tapo vaiduokliškus kultūrinius atvaizdus: skaitmeninius avatarus, mados kronikas, šiuolaikybės archetipus. Jau savo kūrybos pradžioje R. Merk tyrinėjo konceptualų tapybos potencialą, galimybę jai tapti kanalu įvairialypėms nuorodoms ir jungtims. 

Merk darbai Lietuvos tapybos kontekste nuo pat pradžių išsiskyrė ne tik šiuo metodu, bet ir vizualia raiška: ekspresyvaus potėpio erdvumu, neperkrautomis kompozicijomis, tarsi paliekančiomis naujų sąsajų galimybę. 2018 m. ekspozicijoje „Spirits Within“ atsiranda glotnūs, kompiuterinę grafiką referuojantys pavidalai, sutinkami menininkės kūryboje iki šiol. Savo naujausioje serijoje „SS20“ (2020) R. Merk naudoja mados pasaulio vaizdus ir terminiją, perkeldama Balenciagos modelių  atvaizdus į abstrakčius, psichodeliškus fonus. Šios figūros nuasmeninamos ir vėl charakterizuojamos, suteikiant nejaukų gyvybės įspūdį vaizdams, kuriuos esame įpratę suvokti kaip prekę. Tačiau tai nėra diskusija su mados ar pramogų lauku – veikiau komentaras apie skaitmeninę vienatvę ir jos šmėklas. 

Rūte Merk yra baigusi tapybos bakalauro studijas Vilniaus dailės akademijoje ir šiuo metu studijuoja magistro programoje Miuncheno dailiųjų menų akademijoje. Berlyne gyvenanti ir dirbanti menininkė yra surengusi solo parodas „Downs & Ross“ (Niujorkas), „Gallery Vacancy“ (Šanchajus), „Vent Gallery“ (Viena), „Editorial“ projektų erdvėje (Vilnius). Jos kūriniai eksponuoti grupinėse parodose Miuncheno „Kunstverein“, „Galerie Weisser Elefant“ (Berlynas), galerijoje „Atletika“ (Vilnius), projektų erdvėje „Autarkia“ (Vilnius), Marburgo „Kunstverein“, Šiuolaikinio meno centre (Vilnius), Talino menų halėje, galerijoje „247“ ir kitur.  

 

https://rutene.net/ 

 

Menininkei atstovauja:  

Downs & Ross“ (Niujorkas), https://downsross.com/ 

Vacancy“ (Šanchajus), https://www.galleryvacancy.com/