Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Milda Januševičiūtė

Milda Januševičiūtė. Video. Dienos sapnai. Day Dream, 2020. Foto autorės nuosavybė

Milda Januševičiūtė (g. 1990 m.) – jaunosios kartos menininkė ir kultūros sociologė, gyvenanti ir dirbanti Vilniuje. Jos interesų lauke atsiduria tarpdisciplininiai projektai, plėtojantys rūpesčio, sveikatos apsaugos, vilties ir atsparumo temas. Menininkė anksčiau yra dirbusi prodiusere, tyrėja, koordinatore, buhaltere, situacijos valdymo specialiste įvairiose sferose – nuo teatro iki muzikos ir vizualiųjų menų. Šios patirtys paskatino imtis filmų kūrimo – šiuo metu M. Januševičiūtė dirba su judančio vaizdo projektais, kuriais tyrinėja įvairių emocinių būsenų sveikatos sistemose atsiradimą. Kūrėjos autobiografija, sociologiniai pastebėjimai ir išgyvenimai kasdieniame gyvenime įsilieja į kultūrinių vilties, rūpesčio ir atsparumo sampratų skirtumų apmąstymą filmuose. 

2019 m. kartu su menininku Miša Skalskiu sukurtoje videoinstaliacijoje „Bejėgis vaistas“ plėtojamos paralelės tarp sveikatos apsaugos sistemų ir kūrybos įsiteisinimo formų, ateities ir prisiminimų, kūno puoselėjimo ir prasmės ieškojimo. Fantastiniame kūrinio pasaulyje ribos tarp konvencinės ir alternatyviosios medicinos yra išnykusios, o amžinai jauni veikėjai leidžiasi į savęs paieškas. 

Tarp menininkės svarbiausių pastarojo meto projektų – grupinės parodos Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, Maskvos modernaus meno Vadim Sidur muziejuje; filmų pristatymai Nacionalinėje dailės galerijoje, „Rupert“ meno ir edukacijos centre Vilniuje, „Wellcome Collection“ Londone; Sandbergo Institute Amsterdame; kino, animacijos ir šiuolaikinio meno festivalyje PAF, Olomouce, Čekijoje 2018 m.