Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Kira Nova

Tongue PhD (2015), kūrinio autorė Kira Nova, nuotraukos autorius Joeri Thiry

Kira Nova (g. 1982 m.) savo performanso praktikoje šokį, humorą, skulptūrą ir retoriką supina į diskursyvų chaosą, kurdama pasipriešinimo įsitvirtinusiems kanonams ir prietarams metodus 

Lietuvoje Kira Nova pirmiausia išsiskyrė tarpdisciplinine choreografine praktika, kartu su Egle Budvytyte ir Goda Budvytyte ji veikė grupėje „Coro Collective“. Jos kūrybą žymi tai, ką būtų galima klaidingai pavadinti perversiškumu: anarchiška, į kompromisus nesileidžianti priimtų kategorijų dekonstrukcija. Joje galioja visos įtampos – nuo slidžių meninės ir korporacinės kalbos santykių, iki ne tokio aiškaus skirtumo tarp žmogaus ar vabzdžio seksualumo. 2016 m. performansas „Tongue PhD“ du humanitarinių mokslų magistrus turinčiai menininkei tapo savarankišku doktorantūros procesu, vykdomu per labiausiai disciplinuojamą žmogaus organą – liežuvį. Savo naujausiame projekte „Power Trip“ Nova menininkams ir visiems, norintiems išgyventi savarankiškumo ekstazę, siūlo judesio ir savijautos couchingą. Šio „Galios tripo“ manifeste atsisakoma aptakių kūrybiškumo ar saviraiškos kategorijų, o judesio moduliuose ugdomos savybės, tampančios monstriškomis menininkus  nugalinančiame pasaulyje: kūrimo, vaizduotės ir kūno galios kalba.  

Kira Nova aktyviai veikia vizualiųjų menų ir teatro srityse, yra įgijusi cirko ir įvairių šokio, judesio bei improvizacijos technikų patirties. Menininkės performansai ir kūriniai pristatyti įvairiose pasaulinėse šiuolaikinio meno galerijose ir institucijose, tarp jų – Georges Pompidou centre (Paryžius), MoMA PS1, „The Kitchen“, Skulptūros centre ir Šveicarijos institute Niujorke, „Hauser“ & Wirth“ (Ciurichas, Niujorkas), „de Appel“ menų centre Amsterdame, Šiuolaikinio meno centre Vilniuje ir kitur. Nova yra dalyvavusi įvairiuose šiuolaikinio meno ir šokio festivaliuose bei bienalėse, tarp jų – dOCUMENTA (13) Kaselyje, Block Universe festivalyje Londone, „Playground“ festivalyje STUK Leuvene. 2012 m. Kira Nova buvo viena iš 11osios Baltijos trienalės „Mindaugas“ kuratorių. Nuo 2013 m. dėsto Malmės meno akademijoje Švedijoje, veda seminarus ir kūrybines dirbtuves įvairiuose Europos ir Šiaurės Amerikos universitetuose.  

https://www.powertrip.expert/