Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Geraširdys Linkėtojas

Vytautas Viržbickas. Exhibition In Lethal understanding 2018. A puff of changes. Photo Gedvilė-Tamošiūnaitė

Geraširdys Linkėtojas, anksčiau žinomas kaip Vytautas Viržbickas (g. 1987 m.), kuria daugiausia figūrines skulptūras ir instaliacijas, tampančias erdvinėmis sudėtingų vidinių būsenų ir literatūrinių siužetų iliustracijomis.  

Menininko darbai – vizualūs, chaotiški, tarsi į neįprastas situacijas patekęs kino ar teatro rekvizitas. Kai kuriuose kūriniuose atsiranda ir brutalių, techniškai neapdirbtų elementų, tokių kaip „nuoga“ kaitinimo sistema („Sumuštinis su pastangom ant abiejų pusių“, 2017) ar sudilusių padangų išnaros („Problemijos“, 2018). Menininkas savo kūriniams neieško teorinio pagrindimo, neartikuliuoja jų pozicijos šiuolaikinio meno lauke. Labiau nei koncepcijos ar tyrimai jį domina literatūriniai, mitiniai, tautosakos vaizdiniai, tampantys skausmingų patirčių kodais („Ofelija. Plaukti pasroviui“, 2017; „Pora gurkšnių“, 2018). Visiems menininko kūriniams būdingas bejėgiškumo motyvas tarsi ketinimai neišvengiamai prasilenk su veiksmais ar niekada neperaug į juos. Taip Geraširdys Linkėtojas grindžia ir savo kūrybinį vardą – kaip grandiozinių užmojų turintį, bet vis dar vaikišką personažą.  

Vytautas Viržbickas baigė skulptūros magistro studijas Vilniaus dailės akademijoje ir yra surengęs solo parodas „Magasin“ šiuolaikinio meno centre (Grenoblis), galerijose „Si:said“ (Klaipėda) ir „Vartai“ (Vilnius), aktyviai dalyvavęs grupinėse parodose Šiuolaikinio meno centre, Nidos meno kolonijoje, meno mugėse Artisstima (2015) ir Viennacontemporary (2016).