Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Elena Narbutaitė

Elena Narbutaitė. Dools, Carré d’Art-Musée d’art contemporain de Nimes, France, 2018 photography by C. Eymenier

Elena Narbutaitė (g. 1984 m.) kuria abstrakčius konkrečių reiškinių ženklus. Jos darbai – skulptūros, instaliacijos ir atspaudai – turi gilias istorijas ir konceptualias šaknis, bet geriausiai atsiskleidžia nuostabos momentu.  

Kaip būdinga jos kartos kūrėjams, E. Narbutaitės darbai užsimezga įvairių kultūrinių įtakų samplaikoje. Tačiau svarbiausia šiame procese – menininkės intervencija, nuimanti nuo ją dominančių reiškinių tikrovės filtrą ir atskleidžianti prigimtinį jų keistumą. Kartais tam pakanka grynos spalvos, kaip „Xerox“ atspaudų cikluose „Roberts“, „Juozapas“ ar „Vedęs vyras“ (2018). Menininkė dirba su technologijomis, kurių neva užprogramuotas objektyvumas turėtų supaprastinti pasaulio suvokimą, bet iš tikrųjų tik sukuria dar daugiau paradoksų. Lazerių ir šviesos kūrinių, tokių kaip „Vėjas“ ir „C“ (2017) arba „Feyon“ (2015), efemeriškumas įmanomas tik pasitikint sudėtinga gamyba ir fizika. E. Narbutaitės darbams būdingas ir savotiškas kietumas, verčiantis rimtai priimti juose slypinčius juokelius. Popieriaus skulptūrų serijoje „Dool“ (nuo 2017 m.) eksponuojami monumentalūs objektai – netikri rūbai netikram kūnui, pirmąkart išlankstyti vakaro prieblandoje ir kontrastuojantys su savo pačių subtilia prigimtimi.   

E. Narbutaitė yra surengusi personalines parodas Šiuolaikinio meno centre Vilniuje ir Carré šiuolaikinio meno muziejuje Nime, 2016 m. ji dalyvavo Liverpulio bienalėje, 2013 – Lietuvos ir Kipro paviljone Venecijos bienalėje. Menininkės kūriniai rodyti grupinėse parodose „CRAC Alsace“ (Altkirchas, Prancūzija), Tate St Ives (Jungtinė Karalystė), „Tai Kwun Contemporary“ (Honkongas), „Escola De Artes Visuais do Parque Lage“ (Rio de Žaneiras), „Marco“ šiuolaikinio meno muziejuje (Vigo, Ispanija) ir kitur. E. Narbutaitė taip pat aktyviai dirba su tokiais leidiniais kaip „The Federal“, „Nero“ ir „Bill Magazine“, kurio viena iš redaktorių ji yra

Menininkei atstovauja galerija PM8 (Vigo, Ispanija): https://www.pm8galeria.com/