Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Augustas Serapinas

Augustas Serapinas, Blue Pen, 2018. Photo by Max Slaven

Augustas Serapinas (g. 1990 m.) –  instaliacijų kūrėjas, kurio darbai savitai atnaujina įvietintas ir institucinės kritikos praktikas. A. Serapino darbuose vis naujų, dažnai sunkiai prieinamų erdvių patyrimas virsta subtiliais erdvės komentarais ar interaktyviomis instaliacijomis – performatyvaus veiksmo sąlygomis. A. Serapino intervencijos iškelia pamirštus ar norimus pamiršti erdvės (pastaruoju metu vis dažniau – meno institucijos) istorinius bei socialinės ir institucinės struktūros aspektus. Kūrinio stimulu dažnai tampa bendravimas su toje erdvėje veikiančiais asmenimis ir jų asmeninės istorijos ar asmeninė erdvės patirtis. A. Serapino kuriamos erdvės skirtos žmonių susitikimams ir dialogams.

Savo kūriniu „Blue Pen“ (lt. „Mėlynas rašiklis“) David Dale galerijoje Glazge menininkas atsigręžė į šalia parodų erdvės įsikūrusius kaimynus – kopėčių ir platformų kompaniją „Clow Group Ltd.“, daugiau nei šimto metų senumo šeimos verslą. Pasikalbėjęs su „Clow“ darbuotojais, A. Serapinas surinko jų prisiminimus apie ankstesnius projektus. Vienas tokių buvo užfiksuotas „Clow“ savininko piešinyje, pagal kurį kompanija pagamino eksponuojamą struktūrą. Parodoje du iš šių specialiai pagamintų darbų papildomi ankstesniais „Clow“ projektais ir gamyboje naudojamais ruošiniais. Viena iš menininko išgirstų istorijų buvo apie tai, kaip prieš keturiasdešimt metų „Clow“ sukūrė tiltelių ir priėjimų sistemą komercinei kepyklai. Viena iš apžvalgos platformų buvo pritvirtinta virš didelio industrinio maišymo kubilo, naudojamo tešlai gaminti. Įrengus šią platformą, „Clow“ inžinierius užsuko jos patikrinti. Susidomėjęs apačioje vykstančiu procesu, jis pasilenkė virš turėklo, kad apžiūrėtų kubilą. Jam pasilenkus, iš marškinių kišenės iškrito ir į kubile maišomą tešlą pataikė mėlynas tušinukas. Po šio incidento „Clow“ turėjo sumokėti finansinę kompensaciją už dešimt tūkstančių mėlynai nusidažiusių kepalų ir daugiau užsakymų iš kepyklos nebegavo. 

A. Serapinas studijavo skulptūrą Vilniaus dailės akademijoje ir Karališkojoje Danijos menų akademijoje. Menininkas dalyvavo 58-ojoje Venecijos bienalėje 2019 m. ir 6-ojoje Maskvos šiuolaikinio meno bienalėje 2015 m., surengė personalines parodas ir eksponavo įvietintus projektus Vienos kunsthalėje, galerijose „Apalazzo“ (Breša), „Emalin“ (Londonas), projektų erdvėse „Cura Basement“ (Roma), „P/////AKT“ (Amsterdamas), „SALTS“ (Bazelis), David Dale galerijoje (Glazgas), grupinėse parodose Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, Talino meno muziejuje „KUMU“ muziejuje, „MUHKA“ (Antverpenas). 2014 m. Serapinas apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos skiriama Metų debiuto premija.

Galerija „Emalin“ (Londonas): www.emalin.co.uk
Galerija „Apalazzo“ (Breša): http://www.apalazzo.net