Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Andrej Polukord

Andrej Polukord. Roofs of Vilnius, 2020. Photo by Johan Österholm

Andrej Polukord (g. 1990 m.) – jaunosios kartos menininkas, gyvenantis ir dirbantis Vilniuje ir Vienoje. Jo instaliacijos, performansai ir videomeno projektai kuria daugiaprasmę, nenuspėjamą aplinką bei absurdiškas situacijas. Kasdienybės, ekologijos, etiško  žmogaus ir gamtos santykio temos menininko kūryboje dažnai atskleidžiamos humoro, nuotykio ir pasakojimo priemonėmis.  

2020 m.Konsthall C“ Stokholme vykusioje grupinėje parodoje „Performing the Fringe“ A. Polukord sukonstravo instaliaciją pavadinimu „Vilniaus stogai“. Parodos lankytojams buvo siūloma išmėginti patį saugiausią lipimo stogais būdą. Ši menininko pasiūlyta technika gali būti pritaikoma visiems pasaulio stogams ir tiesiogine to žodžio prasme atverti naujus kelius ir būdus ne tik pamatyti, bet ir sugyventi su savo aplinka.  

Tarp jo svarbiausių projektų – dalyvavimas 12-ojoje Kauno bienalėje 2019 m., „minus20degree“ bienalėje Flachau 2018 m. ir „Survival Kit“ Rygoje 2017 m.; parodos „GAK kunstverein“ (Brėmenas), „Konsthall C“ (Stokholmas), Lenkijos nacionalinės galerijos Zachęta projektų erdvėje (Varšuva), Nacionalinėje dailės galerijoje (Vilnius), Vienos kunsthalėje ir Tarptautiniame videomeno festivalyje Maskvoje 2017 m. Menininkas baigė Vienos dailės akademiją ir buvo vienas iš dviejų Vienos kunsthalės prizo laimėtojų 2016 m. A. Polukordas 2014 m. įkūrė „Galerie Uberall“ – vieną pirmųjų privačių mobilių galerijų. „Galerie Uberall“ parodas pristatė įvairiose tarptautinėse institucijose, tarp jų – „Vienna Contemporary“ 2015 m., „documenta14“ Atėnuose 2017 m. ir „Hoftallungen | mumok“ Vienoje.
 

https://andrejpolukord.tumblr.com/