Lietuvos Kultūros Institutas
Dramaturgai, Lietuvos kultūros gidas

Marius Ivaškevičius

Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Dramaturgas, prozininkas, kino režisierius Marius Ivaškevičius (g.  1973) debiutavo 1998 m. – pjesė „Kaimynas“ laimėjo Naujosios dramos konkursą ir 2000-aisiais buvo pastatyta Vilniaus jaunimo teatre. M. Ivaškevčiaus dramas režisavo Rimas Tuminas Vilniaus mažajame teatre („Madagaskaras“, 2004; „Mistras“, 2010), Oskaras Koršunovas Lietuvos nacionaliniame dramos teatre („Išvarymas“, 2011), Lietuvos rusų dramos teatre („Rusiškas romanas“, 1918). Spektakliai pagal M. Ivaškevičiaus dramas sukurti Rusijos (Maskvos Vladimiro Majakovskio teatre spektaklius „Kantas“ (2012), „Rusiškas romanas“ (2016), „Išvarymas“ (2017) režisavo Mindaugas Karbauskis), Latvijos, Estijos, Suomijos, Italijos, Prancūzijos, Naujosios Zelandijos ir kitų šalių teatruose. Tarp reikšmingiausių M. Ivaškevičiaus apdovanojimų Lietuvoje –  „Auksinis scenos kryžius“ už pjesę „Didis Blogis“ (2016),  Nacionalinė kultūros ir meno premija už drąsų literatūros žingsnį į teatrą (2018), Rusijoje – Auksinė kaukė geriausiam metų dramaturgui už pjesę „Rusiškas romanas“ (2017).

M. Ivaškevičius iš kitų Nepriklausomybės laikotarpiu debiutavusių rašytojų išsiskiria išradingais kalbos žaidimais, poetinės ir buitinės kalbos (taip pat ir keiksmažodžių) derinimu, dėmesiu Lietuvos istorijai, tautinei savimonei. Jis yra laikomas nacionalinių mitų perkūrėju ir dekonstruotoju. Jo dramaturgija susilaukė plataus tarptautinio atgarsio, pjesės išverstos į lenkų, vokiečių, slovėnų, prancūzų, rusų, baltarusių, italų, anglų ir kitas kalbas.

Savo naujausiose pjesėse dramaturgas nagrinėja skaudžiausias šiandienos aktualijas. Lietuvių emigracijos temą gvildenanti pjesė „Išvarymas“ (2012) yra daugiasluoksnis kūrinys. Pasak dramaturgo, tai yra žmogaus bandymo keisti save, daryti iš savęs kitą asmenį, prisitaikant prie aplinkos, istorija. Dramoje „Išvarymas“ atskleidžiama ir socialinė drama, vaizduojanti nepritekliaus iš savo šalies išvarytų žmonių likimus svetimoje šalyje; ir psichologinė drama, atskleidžianti nesugebėjimą adekvačiai suvokti savo vietos pasaulyje; ir egzistencinė drama, kalbanti apie žmogaus vienatvę, tapatybės globaliame pasaulyje paieškas.