Lietuvos Kultūros Institutas

BE ATSTUMO: LIETUVOS KULTŪRA BAVARIJOJE 2021

Kultūros naujienos, Projekto Bavarijoje naujienos

Dramaturgė Birutė Kapustinskaitė – rezidencijoje Miuncheno teatre

Lietuvos kultūros institutas
Pjesės skaitymas scenoje

Birutės Kapustinskaitės pjesės skaitymas. Residenztheater nuotr.

Dramaturgė Birutė Kapustinskaitė dalyvauja Miuncheno teatro „Residenztheater” programoje „Welt/Bühne” (Pasaulio scena) – tarptautinėje jaunųjų dramaturgų rezidencijoje, į kurią kasmet kviečia tris autorius iš skirtingų šalių. Rezidencijos metu dramaturgai ne tik kuria naujas pjeses, bet ir turi galimybę pristatyti savo ankstesnę kūrybą sceniniuose skaitymuose. Vieną iš pjesių teatro trupė stato kitų metų sezonui. Spalio mėnesį prasidėjusi B. Kapustinskaitės rezidencija Miunchene – Lietuvos kultūros instituto organizuojamo Lietuvos kultūros pristatymo Bavarijoje „Ohne Distanz: Litauische Kultur in Bayern 2021” programos dalis.

Spalio 23-24 dienomis „Welt/Bühne” programos dalyviai surengė savo kūrybos pristatymą. Pasak B. Kapustinskaitės, praėjusį šeštadienį publikos dėmesio sulaukė trys pernykščiai rezidentai – lenkas Benjaminas Bukowskis, argentinietis Alfredo Staffolani ir japonė Satoko Ichihara, o sekmadienį teatro aktoriai skaitė šių metų rezidentų – Birutės, Noa Lazar-Keinano iš Izraelio ir Asiimwe Deborah Kawe iš Ugandos anksčiau parašytų pjesių fragmentus.

B. Kapustinskaitės pjesės „Terapijos” ištrauką vertė Saskia Drude (vertimą finansavo Institutas). „Pjesė skambėjo gerai. Tekstas buvo kupiūruotas, kad tilptų į nustatytą laiką, įspūdis buvo kiek epizodiškas, bet publika reagavo, aktorės buvo puikios”, – pasakojo dramaturgė. Po skaitymo vykusiame pokalbyje su publika rezidencijos dalyviai dalijosi savo patirtimis, kalbėjo apie kūrybą, teatrą.

Diskusija po renginio

Pokalbis po skaitymo. Residenztheater nuotr.

Pasak Birutės, rezidencija teatre „Residenztheater” yra labai laisva – teatras suteikė erdvę gyventi, pasiūlė kelias erdves darbui, yra daug profesinių susitikimų galimybių – rezidencijos dalyviai bendrauja su teatre dirbančiais dramaturgais ir kitais kūrėjais, yra galimybė lankyti visus teatro spektaklius. Daug spektaklių Miunchene rodoma su angliškais subtitrais, tad įmanoma neblogai susipažinti su miesto teatrine kultūra: „Iš to, ką jau spėjau pamatyti, galiu sakyti, kad pastatymai yra dideli ir brangūs, dauguma pjesių naujai rašomos specialiai tiems spektakliams, kurie yra žiūroviški, įtraukiantys. Publika labai reaguoja į veiksmą, po premjerų dažniausiai skamba ilgos ovacijos”, – pastebėjimais dalijosi dramaturgė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį į pilnas sales ir tai, kad nuo praėjusios savaitės Miuncheno teatruose nebėra karantino apribojimų (su vakcinacijos sertifikatu, PGR testu arba persirgus spektakliuose galima būti be kaukių).