Lietuvos Kultūros Institutas

* As A Journal

* AS A JOURNAL naujienos, Instituto veikla, Kultūros naujienos

Kultūra kaip žurnalas: „ArtVilniuje“ pristatomas naujasis „* as a Journal“

Lietuvos kultūros institutas
Žurnalo viršelis

Spalio 15 d., penktadienį, 15.30 val. šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius“ Lietuvos kultūros institutas pristato naująjį kultūros žurnalą * as a Journal. Diskusijoje „Kultūra kaip žurnalas“ dalyvauja žurnalo redaktorė Kotryna Lingienė, antrojo žurnalo numerio sudarytojas, menininkas Julijonas Urbonas, žurnalo koncepcijos bendraautoriai menotyrininkas Ernestas Parulskis ir kūrybos komunikacijos konsultantas Dovydas Kiauleikis, Instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė. Pokalbį apie žurnalą kaip kultūros sklaidos, tarptautinio kultūrinio bendradarbiavimo erdvę, jo naudą Lietuvos ir pasaulio kultūros laukui, o taip pat apie pirmųjų dviejų numerių misijas ves žurnalistė Indrė Kaminckaitė. Pokalbio bus galima klausytis ir nuotoliniu būdu instituto „Facebook“ paskyroje.

* as a Journal leidyba – labai ambicingas, bet gerai apgalvotas sumanymas, kuris atliepia Instituto misiją kurti tvarias tarptautines kultūros partnerystes ir taip aktualinti ​Lietuvos meno vertę. Naujasis žurnalas pristato Lietuvos kultūrą, tačiau pirmiausia jis suteikia erdvę geografinių ir politinių ribų nesaistomam kultūros apmąstymui, įvairiapusiam bendradarbiavimui, kūrybinių idėjų mainams“, – sako Instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Kultūros žurnalas, kurio pavadinimas kaskart keičiasi

Du kartus per metus anglų kalba leidžiamo * as a Journal pavadinimas keičiasi kartu su konkrečiame numeryje analizuojama tema. Ją išvysto kviestiniai žurnalo sudarytojai, pasitelkdami tarptautinį autorių kolektyvą – menininkus, mąstytojus, tyrėjus, kuratorius ir kitus savo sričių specialistus. Pirmajame numeryje žvaigždutę keičia „miškas“ („Forest as a Journal“ – „Miškas kaip žurnalas“), antrajame – „kosmosas“ („Cosmos as a Journal“ – „Kosmosas kaip žurnalas“). Netruks paaiškės ir 2022-ųjų metų numerių temos.

Žurnalo idėją Institutui padėjo išgryninti didelė profesionalų komanda: filosofas Kristupas Sabolius, menotyrininkas Ernestas Parulskis, kultūros atašė JAV, žurnalistė Gražina Michnevičiūtė, menininkas Julijonas Urbonas, menotyrininkė Jogintė Bučinskaitė, kūrybos komunikacijos konsultantas Dovydas Kiauleikis, taip pat Instituto darbuotojų komanda.

Pamatinį žurnalo dizainą sukūrė „Godspeed Branding“. Pirmojo ir antrojo numerių dizainą išvystė Gailė Pranckūnaitė.

Pirmasis numeris neria į mišką, antrasis – į kosmosą

Skirtingų temų gylį atskleidžia specialiai kiekvienam numeriui pakviečiami temos redaktoriai ir jų suburiamas bendradarbiaujančių autorių kolektyvas. Pirmojo numerio kviestiniais sudarytojais tapo architektų ir tyrėjų duetas Jurga Daubaraitė  ir Jonas Žukauskas, kurie kartu su 26 menininkais, kuratoriais ir tyrėjais iš Estijos, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Vokietijos apmąstė miško temą. Taip žurnalas iš * as a Journal tapo „Forest as a Journal“.

J. Daubaraitė ir J. Žukauskas į mišką kviečia pažvelgti kaip į žmogaus sukonstruotą erdvę, kuri neišvengiamai priklauso nuo jo veiksmų: „Tai nebėra gamta, veikiau infrastruktūra, natūralių sistemų aplinka, kuri yra valdoma, eksploatuojama ir reguliuojama žmogaus intervencijų, technologijų, industrijų, institucijų ir agentūrų“.

Antrasis žurnalo numeris „Cosmos as a Journal“ šiuo metu yra rengiamas ir skaitytojams bus pristatytas lapkričio mėnesį. Šį numerį sudarė Julijonas Urbonas – menininkas, tyrėjas, inžinierius ir Lietuvos erdvės agentūros, atstovaujančios Lietuvai šių metų Venecijos bienalėje, steigėjas. „Cosmos as a Journal“ skiriu kosminės vaizduotės tyrimui, apimančiam itin įvairias temas – nuo nežemiškos komunikacijos, ufologijos, šokio nesvarumo būsenoje, kosminės muzikos, astro-kulinarijos iki lietuviško kosminio identiteto“, – apie sumanymą pasakoja sudarytojas.

Egzotišką temą J. Urbonas nagrinėja drauge su tarptautine kosmoso entuziastų komanda iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Lietuvos ir kitų Žemės planetos kraštų. Žurnalą „Cosmos as a Journal“ planuojama pristatyti Lietuvos nacionaliniame paviljone, Venecijos bienalėje.

Žurnalas jau keliauja po pasaulį

Pirmąjį žurnalo * as a Journal numerį jau gavo virš 100 VIP prenumeratorių visame pasaulyje: festivalių, muziejų ir galerijų kuratoriai, leidyklų atstovai, kultūros žurnalistai ir kiti kultūros lauko profesionalai. Dar tiek pat egzempliorių pateko į žurnalo bendraautorių ir su jais susijusių ekspertų rankas. Vokietijos skaitytojai žurnalą jau gali įsigyti prestižinio Miuncheno meno muziejaus „Haus der Kunst“ knygyne. Pardavimo taškų tinklas Europoje plėsis.

Lietuvoje žurnalu prekiauja MO muziejus Vilniuje. Startavus projektui „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, žurnalą bus galima įsigyti Kaune, organizatorių prekybos vietose. Netrukus Institutas taip pat pasiūlys galimybę žurnalą įsigyti internetu.

Lapkritį laukia žurnalo pristatymai Kauno bienalėje

Lapkričio mėnesį ketinama abu žurnalo numerius – kiekvieną atskirai – pristatyti specialiuose renginiuose Kauno bienalės metu. Jų metu žurnalo redaktorė, kviestiniai numerių sudarytojai ir žurnalo herojai kvies bienalės lankytojus giliau pažinti miško ir kosmoso temas, pasinerti į kolektyvinius temų apmąstymus.

Dalyvavimas šiuose renginiuose tik su Galimybių pasu, laikantis visų aktualiu metu galiojančių saugumo rekomendacijų.