Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Izraelyje – iš pokalbių gimusi menininko Augusto Serapino personalinė paroda „Diana“

Lietuvos kultūros institutas
Kūrinio reprodukcija, kurioje vaizduojama prie kompiuterio sėdinti moteris

Diana Shoef, CCA Tel Aviv Production Manager. Photo: Ella Barak.

Tel Avivo šiuolaikinio meno centre (CCA) Izraelyje liepos 3 d. atidaroma menininko Augusto Serapino solo paroda „Diana“, praneša kultūros atašė Izraelyje Elena Keidošiūtė. Galimybė vystyti šį projektą gimė 2020 m. pradžioje menininkui viešint meno rezidencijoje „Artport“ Tel Avive. Deja, rezidenciją teko nutraukti anksčiau dėl pasaulį suparalyžiavusios pandemijos. Nepaisant to, geografinis nuotolis ir negalėjimas gyvai dirbti su CCA erdve A. Serapino nesustabdė nuo pirmosios solo parodos Izraelyje pristatymo.  

A. Serapino projektai dažnai paremti jo paties susitikimais ir bendravimu su įvairiais asmenimis –  meno institucijų darbuotojais ar šalia erdvės, kurioje planuojami eksponuoti kūriniai, gyvenančiais žmonėmis. Nors tokia prieiga neleidžia nuspėti ar konkrečiai įvardyti vizualinio meninio proceso rezultato, ji aiškiai ir nuosekliai siekia reflektuoti kasdienybės objektus ir jų potencialą perteikti per asmeninius santykius, jausmus ir emocijas. Taip menininkas A. Serapinas atlieka meninį skulptūros kaip kalbos vidinės logikos tyrimą, o parodose pristatomi objektai varijuoja nuo monumentų iki interaktyvių instaliacijų.  

Ir šį kartą kūrėjo paroda tapo nuolatinių pokalbių su CCA darbuotojais rezultatu, o ir jos pavadinime randame 20 metų CCA produkcijos vadybininke dirbančią Dianą Shoef. Pokalbiuose su ja A. Serapinas sužinojo apie Dianos pomėgius ir interesus, šie įkvėpė sukurti tris skulptūras-vazas, kurių koncepciją taip pat padiktavo Izraelio menininko Ohad Meromi kūriniai, eksponuoti lange prie D. Shoef kabineto 2015 m. surengtoje parodoje „Resort“. 

Antrasis parodos elementas – naujoji A. Serapino 2019 m. Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje pristatyto kūrinio „Chair for the Invigilator (light blue)“ versija. Parodos proga CCA darbuotojai skulptūrą „aktyvuos“ sėdėdami joje ir patys tapdami parodinės erdvės „budinčiaisiais“. Trečioji parodos dalis – naujo lango atvėrimas, kuris į erdvę įleis daugiau šviesos įgalindamas vazose esančios augmenijos fotosintezės procesą. 

Galimybė kurti meno rezidencijoje „Artport“ Tel Avive – Lietuvos kultūros instituto vykdomos Vizitų programos rezultatas.

Parodą „Augustas Serapinas: Diana“ kuravo Nicola Trezzi ir Bar Goren, projektas įgyvendintas bendradarbiaujant su kultūros atašė Izraelyje ir Lietuvos kultūros institutu. Rėmėjai: „Apalazzo Gallery” (Brescia, Italija), „Emailin” (Londonas, JK) ir Luca Bombassei. 

Daugiau: Augustas Serapinas: Diana | CCA Tel Aviv | המרכז לאמנות עכשווית