Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos

„Beieškant Vilniaus Gaono” atrinktas į Majamio žydų filmų festivalio programą

Lietuvos kultūros institutas
Stopkadras iš filmo "Beieškant Vilniaus Gaono". Vaidzuojama užsimerkusi moteris, kuri per ausines klausosi muzikos

Filmo „Beieškant Vilniaus Gaono“ stop kadras

Lietuvos kultūros instituto ir kultūros atašė iniciatyva sukurtas filmas „Beieškant Vilniaus Gaono” (rež. Vytautas Puidokas) atrinktas į Majamio žydų filmų festivalio trumpametražių dokumentinių filmų programą. Anot organizatorių, šioje programoje pristatomi žinomų režisierių ir kylančių talentų sukurti jaudinantys ir mintis provokuojantys filmai iš viso pasaulio. 24-asis festivalis balandžio 14-24 dienomis vyks virtualioje platformoje.

„Beieškant Vilniaus Gaono“ sukurtas bendradarbiaujant su prodiusere Dagne Vildžiūnaite, animatore Egle Mameniškyte, žydų kultūros istorike Lara Lempertiene. Filme skamba Arkadijaus Gotesmano kūrinio „Elijo skambantis trikampis“ fragmentai. Vilniaus Gaono paieškos istoriją pasakoja charakteringas Mariaus Povilo Elijo Martinenko balsas. Filmo premjera įvyko 2020 m. lapkritį Jeruzalės žydų filmų festivalyje.

Majamio žydų filmų festivalyje taip pat bus rodomas „Izaokas“ (rež. Jurgis Matulevičius) ir bendrai Latvijos, Lietuvos ir Čekijos sukurtas „Pilsata pi upis“ (liet. Miestas prie upės, rež. Viestursas Kairissas).

Majamio žydų filmų festivalio plakatas

Pietų Floridoje nuo 1996 m. organizuojamas festivalis yra vienas iš 3 didžiausių ir geriausiai vertinamų žydų filmų festivalių pasaulyje. Žurnalas „MovieMaker“ šį „Majamio kultūrinį brangakmenį” priskyrė geriausių pasaulio kino festivalių 50-tukui. Festivalio organizatoriai ypatingą dėmesį kreipia į naujų talentų ir jau pripažintų kino kūrėjų pristatymą. Pernai metais festivalį aplankė 31 tūkstantis žiūrovų.

plaktas su kino filmų fragmentais

Daugiau apie Majamio žydų filmų festivalio istoriją sužinosite pagal šią nuorodą.