Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Lietuvos kultūros sklaidos projektai, Projekto "Vilnius takes over" naujienos

Rytų Londone – šiuolaikinė Vilniaus kultūra

Lietuvos kultūros institutas

Spalio 26–27 dienomis Rytų Londono kultūros centras „Rich Mix“ taps provokuojančio Vilniaus meno būstine. Šiuolaikinės kultūros renginys „Vilnius Takes Over“ jaunąją londoniečių publiką įtrauks į vilnietišką eksperimentinės elektroninės muzikos, aktualių teatro ir šokio spektaklių bei drąsių diskusijų savaitgalį.

„Idėja surengti „Vilnius Takes Over“ kilo prieš metus, kai Lietuvos kultūros instituto ir kultūros atašė Justės Kostikovaitės kvietimu Vilniuje viešėjo tuometinis „Rich Mix“ meno vadovas Oliveris Carruthersas. Iš jo sužinojome apie šio kultūros centro renginių seriją, skirtą atrasti ir pažinti multikultūrinio Rytų Londono bendruomenes, kuriose veikia ir kuria žmonės iš įvairiausių miestų. „Vilniaus Takes Over“ programa pristato kylančius menininkus iš Lietuvos, kuriančius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės sostinėse ir atspindinčius tiek savo unikalumą, tiek globalias tendencijas“, – renginio koncepciją pristatė Lietuvos kultūros instituto Projektų ir programų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė.

Scenos menų ir šiuolaikinės muzikos savaitgalio dalyviai pristato šiuolaikinį Vilnių kaip kupiną kūrybiškų idėjų ir projektų, kurie aktyviai mezga dialogą su visuomene, kelia aktualius ir nebūtinai „patogius“ klausimus. Šis kūrybinis dialogas peržengia ne tik miesto, bet ir šalies ribas, jaunieji  menininkai yra atviri globaliam pokalbiui apie tai, kas jų kartai yra svarbiausia, išryškina tapatybės, lyčių lygybės, artumo ir susvetimėjimo problematiką. „Vilnius Takes Over“ programoje numatyti ne tik menininkų prisistatymai scenoje, bet ir galimybė su jais diskutuoti ir kartu plėtoti kūrinių iškeltas idėjas.

„Vilnius Takes Over“ renginiai prasidės penktadienį, spalio 26 d. su jaunos, bet jau pelniusios tarptautinių teatro apdovanojimų lietuvių režisierės Kamilės Gudmonaitės spektakliu „Trans Trans Trance”.

„Patirtis gastrolėse rodo, jog temiškai spektaklis rezonuoja su šiuo metu Europoje ir pasaulyje vykstančiomis diskusijomis moteriškumo, laisvės ir lyties problematika, nerdamas į Queer diskursą jis išreiškia ir mūsų kartos abejonę nustatytomis, iš anksto sugalvotomis taisyklėmis, viena nekintančia tiesa bei atskleidžia, kokiais, deja, lėtais žingsniais judame laisvės nuo stereotipų link, bet visgi – judame“, – pagrindinę Londono publikai pristatomo spektaklio žinutę suformulavo K. Gudmonaitė.

Penktadienio vakarą tęs šiuolaikinės muzikos koncertai: publiką apšildys jaunosios kartos didžėjus Hìldå (Benas Trakimas), o eksperimentinis duetas „Vilniaus Energija“, kurį sudaro „slamo“ poetas Žygimantas Kudirka– Mesijus ir garso menininkas Adas Gecevičius, nustebins audiovizualiniu elektroninės muzikos pasirodymu.

Pasak Ž. Kudirkos, „Vilniaus energija“ Londone kalbės patiems londoniečiams (o ir Londono lietuviams) aktualia tema –  Europos Sąjunga. „Pasirodymas vadinsis ASTROLOGY OF EU –  ir tai bus tarsi ES koncentratas, perteiktas elektronine muzika, efektuotu vokalu anglų ir dirbtinėmis kalbomis bei akių raineles glostančiomis vizualizacijomis. Nepaisant to, kad labai nemažai pasirodymų turime ir gimtinėje, šiuo atveju būtent Londonas (o dieną prieš tai –  Varšuvos šiuolaikinio meno centras) sulauks premjeros net anksčiau už pačius lietuvius. Taigi parodysime ne tai, kas vyksta Lietuvoje šiandien, bet tai, kas vyks Lietuvoje rytoj!“, – teigė Mesijus.

Prie kolegų iš Vilniaus prisijungs Londone gyvenantis lenkų kilmės muzikos prodiuseris felicita (PC Music), populiariąją muziką lydantis su sunkiąją elektronine.

Šeštadienį „Vilnius Takes Over“ svečių laukia atvira diskusija „Seksualinės įtampos diskursai mene“ (Sites of Sexual Tension), kurioje menininkai nagrinės meilės ir seksualumo egzistavimą žmonių (ir ne tik) santykiuose. Diskusijoje dalyvaus Žygimantas Kudirka, menininkė Geistė Kinčinaitytė, choreografė Ieva Kuniskis.

Išskirtinių renginių savaitgalį užbaigs Londone gyvenančios vilnietės choreografės Ievos Kuniskis šokio spektaklis „Jie gyvena šalimais“ (They Live Next Door), kritikuojantis socialinių medijų sukurtą paviršutinišką bendravimą ir siūlantis pažinti absoliučiai priešingą, privatų dviejų vyrų gyvenimą.

 

Vilnius Takes Over” savaitgalį rengia Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos Respublikos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje

Projektą remia: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, „Real Is Beautiful“ Valstybinis turizmo departamentas

Partneriai: OKT / Vilniaus miesto teatras, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, meno centras „Rich Mix“

 

PROGRAMA

 Spalio 26 d.

 19:00 val. Lyčių tapatybės temas plėtojantis spektaklis „Trans Trans Trance“. Režisierė Kamilė Gudmonaitė, OKT / Vilniaus miesto teatras (LT); diskusija su aktore Aiste Diržiūte ir spektaklio kūrėjomis. Spektaklio trukmė – 90 min.

 20:00 val. Jaunosios kartos tarpžanrinio didžėjaus Hìldå (LT) pasirodymas

 21:00 val. Šiuolaikinės elektroninės muzikos koncertai:

Post-ironiškos elektronikos grupė „Vilniaus Energija“ (LT);

Eksperimentinės populiariosios muzikos atlikėjas „felicita“ (PC Music, JK).

 Spalio 27 d.

17:00 val. Diskusija „Seksualinės įtampos diskursai mene“. Dalyviai: Žygimantas Kudirka (Messiah), Geistė Kinčinaitytė, Ieva Kuniskis, moderatorė – Elaine Tam.

 19:30 val. Šokio spektaklis „Jie gyvena šalimais“ (They Live Next Door). Choreografė Ieva Kuniskis (LT/JK).