Lietuvos Kultūros Institutas
Cirko artistai, Lietuvos kultūros gidas

MONIKA NEVERAUSKAITĖ 

„Haris 3-čiasis“.Glasses’n Beard nuotrauka iš Menų spaustuvės archyvo

Jauna cirko artistė Monika Neverauskaitė (g. 1990 m.) domėjimąsi judesiu pradėjo nuo šokio. 2010 m. ji baigė norvegų liaudies šokio kursą Manger folkehøhskule Norvegijoje. Šiuolaikinio cirko srudijas Neverauskaitė pradėjo Danijoje, 2011 m. ji mokėsi Performers House“ mokykloje Silkeborge. 2015 m. ji baigė šiuolaikinio cirko bakalauro studijas menų universitete „Codarts“, Roterdame, Nyderlanduose. Cirko meno studijas Prancūzijoje, Tulūzos meno centre „Lido“ (2015–2017 m.). O 2020 m. pavadinimą į Ésacto’Lidopakeitosioje cirko mokykloje Neverauskaitė gilinosi į profesinius cirko meno mokymus „Proffessionalisation“ programoje.  

Pagrindinė jaunosios cirko artistės disciplina Cyro ratas (Si̇̀ro rãtas): 1997 m. pirmą kartą cirko scenoje panaudotas, už atlikėjo ūgį kiek didesnio skersmens aliuminio arba plieno vamzdžio lankas, kurį judindamas viduje ir aplink atlikėja(s) atlieka akrobatinius triukus. 

Nuo 2018 metų Neverauskaitė dirba su prancūzų cirko trupe Compagnie L’MRG‘ée. Yra sukūrusi vaidmenį spektaklyje „Des Bords de Soi“ (2018 m.), o šiuo metu Neverauskaitė dalyvauja spektaklio „Médusées“, kurio premjera numatyta 2021 m. vasarą, kūrybiniame procese. Be to, Neverauskaitė prisistatydama slapyvardžiu Soloneviena kuria mono pasirodymus. Neverauskaitė yra dalyvavusi cirko spektakliuose ir pasirodymuose Lietuvoje, Nyderlanduose, Prancūzijoje ir Švedijoje.  

2018 m. Neverauskaitė dalyvavo Menų spaustuvės tarptautinių rezidencijų programoje Print Art on Stage ir pristatė monospektaklio Haris 3iasis eskizą. Tai istorija apie vienatvę ir trapumą. Trapumą, būdingą kiekvienam iš mūsų, bet dažniausiai slepiamą nuo išorinio pasaulio. Tad šiame spektakluje Cyro ratas susiduria su kiaušiniais ir veikia toje pačioje scenos gridų plokštumoje, vienu metu. Kaip toli gali nueiti toks žaidimas? Ir klasikiniame ir šiuolaikiniame cirke rizika – vienas iš pagrindinių elementų, o šiame darbe tampa jungiamąja gridnimi.  

monika.neveraus@gmail.com 

https://soloneviena.wixsite.com