Lietuvos Kultūros Institutas
Cirko artistai, Lietuvos kultūros gidas

MARIJA BARANAUSKAITĖ 

„Pasaulis aplink sofą“ . Dainiaus Putino nuotr. iš Menų spaustuvės archyvo

Viena pirmųjų Lietuvoje profesionalių šiuolaikinio cirko kūrėjų Marija Baranauskaitė (g. 1990 m.) sceninę karjerą pradėjo kaip šiuolaikinio šokio atlikėja, o vėliau ėmėsi cirko studijų užsienyje. 2013 m. ji baigė šiuolaikinio šokio studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje ir įgijo bakalauro diplomą. 2015–2016 m. studijavo tarptautinėje teatro mokykloje „LASSAAD“ Briuselyje, Belgijoje. 2018 m. baigė mokslus tarptautinėje Philippe Gaulier teatro mokykloje Paryžiuje.  

2012 m. Baranauskaitė kaip aktorė ir lektorė prisijungė prie organizacijos „Raudonos Nosys GYDYTOJAI KLOUNAI“, o  20182020 m. dirbo jos meno vadove. 2018 m. drauge su kolegomis įkūrė Šiuolaikinio cirko asociaciją, yra jos tarybos narė. Veda paskaitas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 

Baranauskaitė yra sukūrusi ar bendradarbiavo kuriant dešimt šokio, teatro ir cirko spektaklių ir kompozicijų, kaip šokėja ir cirko atlikėja dalyvavo daugiau nei trijose dešimtyse šokio, cirko ir kitų pasirodymų.  

Naujausias Baranauskaitės Lietuvoje sukurtas spektaklis – „Sofos projektas“ (2019). Šis pasirodymas tam tikra prasme mėgina priartėti prie negyvosios gamtos. Išgirdusi apie kolegų sukurtą spektaklį šunims ir katėms, jaunoji klounados atlikėja nusprendė žengti dar vienu žingsneliu toliau ir sukurti spektaklį daiktams. „Sofos projektas“ savo turiniu neįprastas ne tik cirko, bet ir teatro ar šokio spektakliams. Čia didžiąją laiko dalį žiūrovams tenka ne stebėti veiksmą, o apsimesti, kad jų nėra, ar tiksliau, įkūnyti sofas. Mat Baranauskaitės spektaklis iš tiesų skirtas ne žmonėms, o sofoms. „Sofos projekte“ Baranauskaitė derina klounadą, kritišką požiūrį į šiuolaikinį meną ir savirefleksiją. Lygindama save su sofa atlikėja pateikia meiliai ironišką šiuolaikinio žmogaus/kūrėjo paveikslą, o priversdama visus žiūrovus noromis ar ne įsitraukti į spektaklio veiksmą, pelno publikos palankumą ir simpatijas. 

marijabaranauskaite@gmail.com