Lietuvos Kultūros Institutas
Cirko artistai, Lietuvos kultūros gidas

KĘSTAS MATUSEVIČIUS  

„Clothes and Us“. Dainiaus Putino nuotr. iš Menų spaustuvės archyvo

Jaunas cirko artistas Kęstas Matusevičius (g. 1994) pažintį su cirko menu pradėjo nuo ugnies šou dar 2008 m., o 2020 m. jis baigė Lahčio mieste įsukūrusią cirko mokyklą SaSak(Salpaus Circus Artist Education) – vienintelę Suomijoje suteikiančią profesinį išsilavinimą cirko artistams. Be to, Matusevičius yra diplomuotas vertėjas – šias studijas jis baigė 2017 m. Kauno kolegijoje.  

Matusevičius dalyvavo ugnies šou pasirodymuose Ispanijoje, Latvijoje, Suomijoje, Vengrijoje ir Vokietijoje, dalyvavo Europos žonglierių suvažiavimuose Airijoje, Suomijoje, Vokietijoje. 2012–2014 m. vaidino Kaune įsikūrusios, režisieriaus Gildo Aleksos vadovaujamos nepriklausomos trupės „Teatronas“ spektakliuose, yra išbandęs ir režisieriaus vaidmenį 

Matusevičiaus disciplinos: porinė akrobatika, akro-šokis, klounada, žongliravimas. Baigęs studijas Matusevičiaus drauge su studijų „SaSak“ kolegomis įkūrė trupę „Kanta Company. 

2020 m. rudenį Kaune duris atvėrė pirmasis Lietuvoje vaikams ir jaunimui skirtas šiuolaikinio cirko centras „Cirko Sapiens“. Matusevičiaus – vienas iš keturių jo mokytojų, dėsto akrobatiką.  

Trupės „Kanta Company“ spektaklis Clothes and Us(2020) kelia klausimus: ką mums reiškia drabužiai? kas mes be drabužių ir kaip jie mus keičia? ar drabužiai gali mus apsaugoti? ką jie slepia? Mes praleidžiame daugybę valandų pirkdami, skalbdami, džiovindami, lankstydami, vilkėdami ir nusirenginėdami drabužius. Šiame spektaklyje drabužiai užvaldo pasaulį, o audiniai keičia formą ir atgyja. Trys personažai leidžiasi į kelionę, kuri iš įprastos palengva tampa siurrealistine. Pasirodymas apima objektų manipuliaciją, akrobatiką, kinų stulpą jungiamus jaukios, intymios atmosferos, persipynusius su absurdiška vaizdine komedija. Pasak spektaklio kūrėjų, po skalbinių virve gali nutikti bet kas. 

kmatusevicius@gmail.com