Lietuvos Kultūros Institutas
Cirko artistai, Lietuvos kultūros gidas

GIEDRĖ DEGUTYTĖ 

„Apie lanko sukimą“Dmitrijaus Matvejevo nuotrauka is Menų spaustuvės archyvo

Cirko, klounados ir fizinio teatro kūrėja, atlikėja ir tyrėja Giedrė Degutytė (g. 1991 m.) šiuo metu gyvenana ir kuria nuolat keliaudama tarp Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Lietuvos. 

Studijas ji pradėjo Lidso Universitete Šiaurės Anglijoje, kur 2014 m. įgijo kultūros studijų bakalauro diplomą. Vėliau Degutytė įstojo į Londono universiteto Karališkąją centrinę oratorystės ir dramos mokyklą, kur baigė scenosmeno praktikos kaip tyrimo magistro studijas. Čia ji atrado „lanko-klounados“ (hula-clown) praktiką. Kūrėja tyrinėja klounadą kaip potencialią dramaturginę priemonę cirko kontekste. Nuo 2020 m. Degutytė studijuoja Londono klounų mokykloje.  

Degutytė taip pat yra išbandžiusi šokėjos su ugnimi rolę – 20072012 m. ji buvo studijos „Ugnies ratas“ narė. 20172020 m. ji bendradarbiavo su tarptautiniu fizinio teatro ansambliu Duende, kuriam tuo metu vadovavo Johnas Brittonas. Nuo 2018 m. drauge su tarptautine Londono klounų trupe ji dalyvauja pasirodyme „Friday Flop“ (režisierius Jon Davison). 

2019 m. Tarptautiniame klounų festivalyje Menchengladbache (Vokietija) Degutytė buvo apdovanota „Auksiniu klounu“ – jai atiteko specialusis žiuri prizas.  

Monospektaklyje „Apie lanko sukimą“ (2019) Degutytė nagrinėja snatykius tarp atlikėjos, lanko ir žiūrovų. Savo meninėje praktikoje ji jungia klounados ir lanko sukimo disciplinas, tačiau net ir ši sintezė kartais gali sukelti nuobodulį. Todėl jaunoji kūrėja nusprendė šia ir kitomis egzistencinėmis lanko sukėjos problemomis pasidalinti ir su publika. Techniškai manipuliuodama lanku šiame pasirodyme Degutytė taip pat pabrėžia šiuolaikinio cirko artisto siekį ne tik demonstruoti meistriškumą, bet ir bendrauti su žiūrovais 

gudryte@gmail.com  

https://giedredegutyte.com