Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Negrožinė literatūra, Rašytojai

Miglė Anušauskaitė. Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika

Miglė Anušauskaitė, Dr. Kvadratas. Greimas ir jo semiotika, Vilnius: Aukso žuvys, 2017, 164 p. 

Tai buvo 2017-ieji, vieno garsiausių pasaulyje lietuvių, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjo Algirdo Juliaus Greimo (1917–1992) šimtmetis, kurį Lietuvos Respublikos Seimas buvo paskelbęs Algirdo Juliaus Greimo metais. Būtent tada Miglė Anušauskaitė sukūrė jam ir jo, kaip pats vadino, moksliniam projektui semiotikai skirtą komiksą, kuris tapo ir netikėčiausia metų knyga, ir semiotiką pristatančiu bei populiarinančiu kūriniu. Jo struktūra patraukli ir aiški – skaitytojas supažindinamas ne tik su A. J. Greimo asmeninio ir profesinio gyvenimo įvykiais ir juose veikusiais žmonėmis, bet ir su svarbiausiais teoriniais semiotikos klausimais ir kontekstais. Norintiems susipažinti su semiotika pasitarnauja pilkųjų pakraštėlių puslapiai, kuriuose autorė patraukliai ir skaidriai, ryškindama skirtumus, aiškina teorines sąvokas ir konceptus. Skaitant knygą žavi, kaip grakščiai ir šmaikščiai M. Anušauskaitė žaidžia – pirmiausia šrifto skirtumais (autorės kūryba vs. citata), kaip į savo pasakojimą įpina ikonines A. J. Greimo nuotraukas ar žavingai pakutena akademinius mitus bei apnuogina kaukes. Įpusėjęs komiksas įgauna tarsi naują kryptį, kurią ryškiai brėžia nuostabi autorės autoironija, patvirtinanti, kad M. Anušauskaitei pavyko A. J. Greimo gyvenimą ir jo sukurtas idėjas  papasakoti be jokio sudievinimo ar pavertimo stabu: „Šiame komikse norėjau atskleisti ne tik Greimo idėjas, bet ir terpę, kur jos atsirado bei vystėsi, kas jas veikė ar galėjo veikti.“  

Knyga pateko į Kūrybiškiausių 2017 metų knygų dvyliktuką, internetinio portalo 15min.lt 2017 metų knygos rinkimuose pripažinta geriausiu lietuvių autorių kūriniu, 2017 metų gražiausios metų knygos konkurse paskirta premija už neįprastą mokslinio turinio ir populiarios formos sugretinimą knygoje. 

Miglė Anušauskaitė – komiksų autorė, Judaikos tyrimų centro vyriausioji metodininkė-tyrėja. Gimė 1988 m. Kaune, gyveno Pakruojyje ir Vilniuje, kur mokėsi, skaitė, rašė, o ilgainiui pradėjo ir paišyti. Vilniaus universitete baigė žurnalistikos bakalauro ir semiotikos magistro studijas. Autorės kūrybos temos – literatūra (nuo 2013 m. komiksų rubrika „Šiaurės Atėnuose“), kinas (nuo 2014 m. rubrika kulturpolis.lt), istorija (kartu su Gerda Jord nupiešta knyga „10 litų“, 2014, leidykla „Aukso žuvys“; 2015 m. knyga laimėjo Patriotų premiją). Darbai eksponuoti kolektyvinėse parodose Italijoje, Olandijoje, Lietuvos nacionalinėje dailės galerijoje, taip pat asmeninėje komiksų parodoje Klaipėdoje.