Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Proza

Marijus Gailius

Marijus Gailius (g. 1983) 2012 metais išleido savo pirmąjį apsakymų rinkinį. Daugiausia dirbo žurnalistu, kartais prisiliesdamas prie literatūros temų, tačiau ilgainiui tapo vienu ryškiausių balsų, kalbančių apie klimato kaitą ir žmonijos atsakomybę. Autorius mato žmonijos klimato kaitos padarinius kaip didesnės – žmonijos nerūpestingumo ir besaikio vartotojiškumo problemos padarinius, kurie veikia ne vien gamtą, bet ir žmonių santykius bei kultūrą. Kaip literatūros kritikui jam būdingas nemenkas pasitikėjimas savimi, kaip eseistui – atidumas detalėms ir puikūs stebėjimo įgūdžiai. Jo sėkmingiausias romanas Oro atskleidė dar platesnius autoriaus gebėjimus ir interesus – nuo bendrųjų distopijos bruožų ir intertekstualumo iki kalbos ideologijos ir technologijų raidos. 

Oro (Air). Vilnius: Odilė, 2018, 430 p. 

Vincentas Šemeta, garsus klimatologas, paslaptingai nuskęsta jūroje, savo šeimai ir draugams palikdamas mistišką ir cinišką testamentą, pranašaujantį artėjančias gamtos negandas ir stichines nelaimes. Pirmoji siužetinė linija susijusi su Šemeta (pasirodančiu tik knygos pradžioje), kuris priverčia jį supančius žmones įveikti atstumus ir susvetimėjimą, kad būtų atskleistos jo slaptos užuominos. 

Maždaug po šimto metų antrojoje siužeto linijoje visos Šemetos pranašystės išsipildo. Panašu, kad susitaikyti su Amsterdamo paskendimu ar Londono sunaikinimu yra kur kas lengviau, nei įveikti žmogaus būkles ir prisirišimus. Parašyta sumaniai prognozuojama ateities lietuvių kalba, antrosios siužeto linijos istorija pasakoja apie politinę kovą tarp nacionalizmo (kurio sekėjai vargiai bešneka kalba, kurią tvirtina mylintys ir puoselėjantys) ir ideologijos, tikinčios technologi progresu. 

Maža to, autorius teigia sukonstravęs romaną pagal 1996 m. įvykus garsiąją šachmatų partiją tarp Gario Kasparovo ir  „Deep Blue pirmąją šachmatų partiją, kurioje kompiuteris nugalėjo žmogų. Į romaną įpinta parafrazių iš T. S. Elioto poemos Bevaisė žemė. Panašu, kad šis sudėtingas derinys atsipirko – Oro laimėjo 2019 metų knygos apdovanojimą.