Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Dainius Liškevičius

Dainius Liškevičius. „Susisaistymas su vieta“ parodos fragmentas, 2020. Foto Laurynas Skeisgiela

Dainius Liškevičius (g. 1970 m.) – vienas iš viduriniosios kartos atstovų, Lietuvos meno lauke konceptualizavusių skulptūrinio objekto ir instaliacijos sampratą. Ilgą laiką kūrė kompleksiškus archyvinio tipo instaliacijų projektus. Pirmasis iš tokių projektų – 2012 m. pirmą kartą eksponuotas „Muziejus“. Šiame projekte menininkas eksperimentavo su muziejinės ekspozicijos konstravimo galimybėmis – kūrė keletą paralelinių naratyvų. Realios istorinės asmenybės, objektyvūs įvykiai atsirado greta D. Liškevičiaus asmeninių ir kūrybinių istorijų, subjektyvių prisiminimų, visa tai pagrindžiant akivaizdžiai subjektyvia eksponatų atranka. Kitame projekte, pavadintame „Labirintas“ (2014), D. Liškevičius, naudodamasis tuo pačiu metodu – konceptualiai asociatyviai grupuodamas įvairiausius objektus iš savo ilgai kauptos kolekcijos nagrinėja, kaip paraleliai veikia mokslinės, pseudomokslinės ir religinės teorijos.  

Naujausiuose kūriniuose menininkas vėl griebiasi jo ankstyvąją kūrybą primenančios tiesmukesnės raiškos. 2018 m. performanse „Entropija / Che fare?“ labirinto ar muziejaus struktūrą keičia susiliejančių idėjų chaosas, persmelkiamas distopinio triukšmo. Pastarasis generuojamas ir balsu, ir iš pažiūros nesusijusiais objektais, tarp kurių – ir statmena šviesdėžė su moters akimis, perveriančiomis žiūrovą taip, kaip perveria paprasti, bet neatsakomi klausimai. 2019 m. projekte „ABC / paminklo kinetinė transformacija“, eksponuotame kartu su kitais satyriniais pasiūlymais pertvarkyti prieštaringai vertinamą paminklą Petrui Cvirkai Vilniuje, panašu, grįžtama prie menininko popprovokacinių šaknų: siūloma po skulptūra įrengti mechanizmą, leidžiantį ją paslėpti postamente ir vėl iškelti žiūrovui įmetus monetą.  

Liškevičius 2012 m. baigė meno aspirantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje. 2015 m. atstovavo Lietuvai su projektu „Muziejus“ 56-ojoje tarptautinėje Venecijos meno bienalėje. Yra surengęs personalinių parodų Nacionalinėje dailės galerijoje ir Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, Šiuolaikinio meno galerijoje (GFZK) Leipcige, galerijoje „Foksal“ (Varšuva). Dalyvavo grupinėse parodose meno muziejuje „KUMU“ Taline, galerijoje „Bunkier Sztuki“ Krokuvoje, projektų erdvėje „Artspace“ Sidnėjuje.