Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Anastasia Sosunova

Anastasia Sosunova, Armour, repurposed III, 2019. Exhibition Barry Walking Himself view in Kogo, Tartu

Anastasia Sosunova (g. 1993 m.) yra vizualaus meno kūrėja. Ji Vilniaus dailės akademijoje baigė grafikos bakalauro ir skulptūros magistro studijas. Daugiadisciplininėje menininkės kūryboje vaizdas, instaliacija, skulptūra, grafika ir tekstai jungiami į platesnes  kultūrines, ekonomines ir dvasines struktūras.  

Sosunovos darbuose nagrinėjami ryšiai, aplink kuriuos kuriasi bendruomenės: nuo vietinio liaudies meno ir kaimynysčių bendrabūvio iki religinių organizacijų. Ją domina šių uždarų grupių susiformavimas ir funkcionavimas, dažnai tampantis atsaku į kitokius buvimo būdus ar vertybes, jai įdomu, kaip bendri sentimentai, ritualai, tradicijos ir kolektyviniai sutikimai padeda joms išlikti. Pindama ir savaip dėliodama visuomenės sekimo, hibridinių būtybių, senų mitologijų elementus, A. Sosunova kuria alternatyvias šiuolaikinio folkloro formas. Nuo gyvenimo būdo iki tikėjimo pamatų šis naujas folkloras tuo pačiu metu yra ir žaidimas su namų, priklausymo bendruomenei sampratomis, ir buvimo bei sugyvenimo formų kvestionavimas, ir kritiškas požiūris į galios struktūras bei kolektyvinę psichologiją. Jos kūriniai – tarsi naujų sugyvenimo būdų, naujų taisykl, kodų, etika ir susitarimais tarp būtybių paremtų santykių pasiūlymai.

Videoinstaliacijos „Demichovo šuo“ (2017) pavadinimas yra nuoroda į rusų mokslininką Vladimirą Demichovą, vieną iš organų persodinimo operacijų pradininkų. Jis 6-ajame XX a. dešimtmetyje atliko prieštaringų reakcijų sulaukusius mokslinius eksperimentus, bandydamas sukurti dvigalvius šunis. A. Sosunovai Demichovo istorija tampa priemone kultūriniams skirtumams geografiškai artimose valstybėse apmąstyti. Videoinstaliacija buvo pristatyta Ignalinos (esančios  šalia Lietuvos ir Baltarusijos sienos) kultūros ir sporto centre ir, tarsi kviečiant dialogui, eksponuota šalia tarybinių laikų freskos, kurioje čionykščiai gyvūnai vaizduojami egzotifikuojančia grafine raiška. 

Tarp svarbiausių menininkės parodų ir meninių projektų 2-oji Rygos šiuolaikinio meno bienalė RIBOCA 2020 m., personalinės parodos „Kogo“ (Tartu, Estija), projektų erdvėje „Editorial“ (Vilnius) ir galerijoje „Vartai“ (Vilnius), grupinės parodos Vilniaus šiuolaikinio meno centre, Nacionalinėje dailės galerijoje (Vilnius), „I:project space“ (Pekinas), „The Sunroom“ (Ričmondas, JAV). Menininkė yra dalyvavusi rezidencijose „Rupert“ (Vilnius), „Achterhaus Ateliers“ (Hamburgas), „Fynske Akademie“ (Odensė). 

 

https://www.anastasiasosunova.com/