Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Adomas Danusevičius

Adomas Danusevičius. Instalacija „Perlų motina”. Galerija Vartai, 2019. Foto Laurynas Skeisgiela

Adomas Danusevičius (g. 1984 m.) kūrybos stiliumi ir vyriškumo temos traktuote Lietuvos tapybos kontekste išsiskyrė jau pirmojoje savo personalinėje parodoje (2008). Tapytoją domina vyriškumas kaip socialinė ir kultūrinė struktūra. Siužetinės kompozicijos jo tapybos darbuose ir piešiniuose tarsi kadrai iš įprastai vyriškomis laikomų sričių (sportas, kariuomenė) virsta erdve, kur demonstruojama galia, projektuojamas geismas. 

2012–2016 m. studijuodamas doktorantūroje menininkas pamažu nutolo nuo siužetinių kompozicijų ir susikoncentravo ties lytiškumu kaip estetika. To pradėjo ieškoti nuo abstrahuotų portretų, kupinų kultūrinių ženklų (gėlių, barzdų), pasirinkdamas kultūriškai su vyrišku gaivališkumu asocijuojamą ekspresionistinę tapyseną. Vėliau ėmė kurti beveik abstrakčias kompozicijas, kuriose galima atpažinti vyro kūno dalis ar falą primenančius grybus. Abstraktumo, konkretumo ir medžiagiškumo derinys tapo svarbus permąstant lytiškumą kaip estetiką, tad seriją „Penis mushroom series“ (2016) menininkas išplėtė keramikos objektais, kuriamais iki šiol. Ilgainiui menininko kūryboje pastebimas savotiškas siužetinis ir techninis „šviesėjimas“, kurio pavyzdžiu galima laikyti 2018 m. seriją „Magical Camp“. Jos personažai – ryškiaspalviai ir perdėm nedetalizuoti cirko, karnavalo veikėjai. Jie įkurdinti kompaktiškose centrinėse kompozicijose, akcentuojančiose nebe jų vienatvę ar susvetimėjimą, o subversišką nepripratimo džiaugsmą.  

2016 m. A. Danusevičius įgijo meno daktaro laipsnį Vilniaus dailės akademijoje. Yra surengęs personalinių parodų tarptautiniuose „Villa Concordia“ menų rūmuose (Bambergas, Vokietija), galerijoje „Soda“ (Bratislava), „Atelier am Eck“ (Diuseldorfas), galerijoje „Larm“ (Kopenhaga), Vilniaus galerijose „The Rooster Gallery“, „Vartai“ ir „Tulips & Roses“, taip pat ArtVilnius (2019) ir Artissima (2017) meno mugėse. Menininkas yra dalyvavęs grupinėse parodose Nacionalinėje dailės galerijoje (Vilnius), galerijoje „Triumph“ (Maskva), galerijoje „Art House“ (Haga), Šiuolaikinio meno centre (Vilnius), Amerikos universiteto meno centre „Katzen“ (Vašingtonas), galerijoje „Knoll“ (Viena) ir kitur. 2010 m. laimėjo trečiąją vietą projekte „Jaunojo tapytojo prizas“, 2018 m. – Bavarijos kultūros ministerijos menų ir mokslų apdovanojimą.  

www.adomasdanusevicius.eu