Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Poezija

Gytis Norvilas

Monikos Požerskytės fotografija

Poetas, vertėjas Gytis Norvilas (g. 1976) pagal išsilavinimą yra istorikas. Debiutavo 2002 m. eilėraščių rinkiniu „Akmen-skeltės“ ir nuo tada siejamas su siurrealizmu, poetiniu avangardizmu, postavangardizmu. G. Norvilas yra aistringas nepatogios poezijos gynėjas: tiki, kad eilėraščiai turėtų sukelti nerimą, sukrėsti, provokuoti. To siekia pasitelkdamas kalbines transformacijas, asociacijų grandines, ryškias, įsimintinas metaforas. Rinkinius dažnai iliustruoja paties kurtais piešiniais, kuriuos vadina paišais.   

Daug metų Norvilas eina kultūrinio žurnalo „Literatūra ir menas“ vyriausiojo redaktoriaus pareigas. Nors iki šiol išleido tik keturis eilėraščių rinkinius, poetas – vienas ryškiausių šiuolaikinio poezijos pasaulio balsų, apdovanotas ne viena premija. Eilėraščiai versti į anglų, bulgarų, ispanų, rusų, latvių, lenkų, vokiečių, ukrainiečių ir kitas kalbas. 

Naujausias eilėraščių rinkinys Grimzdimas“ (2017) tęsia nepatogios, kasdienį mąstymą išklibinančios poetinės raiškos paieškas. Pavadinimas veikiau nurodo grimzdimą žemėn, o ne vandenin. Žemė, sodas ir šulinys – nuolat pasikartojantys G. Norvilo eilėraščių vaizdiniai. Poeto kūryba auga iš tradicijos, kurią labai savitai keičia. Eilėraščiuose daugybė Vakarų poezijos atgarsių nuo Walto Whitmano iki Alleno Ginsbergo ir senovės mitų. Svarbi šio rinkinio tema yra Europos – Norvilo fizinės, dvasinės bei kultūrinės tėvynės – likimas. Šiaip temai atskleisti nebeužtenka įprastos poetinės kalbos, todėl poetas pasitelkia emocingą ritualinį plūdimąsi.