Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

Mykolas Svirskis ir Lina Bakienė

Ramybės namai Kaune
Tipas: individualus gyvenamasis namas
Įgyvendinimas: projektas – 2015 m., statyba – 2018 m.
Adresas: Varpo g. 8, Kaunas
Autoriai: Mykolas Svirskis, Lina Bakienė


Du jauni architektai Mykolas Svirskis (g. 1987) ir Lina Bakienė (g. 1989) per itin trumpą laiką spėjo įrodyti savo gebėjimą kurti konceptualias gyvenamąsias erdves ir netikėtus interjerus. Mykolo pilna visur – jis gali vienu metu organizuoti studentų dirbtuves, bandyti architektūriniais objektais „apgyvendinti“ negyvenamą salą ar kurti svajingus namus prie vandens. Lina sėkmingai dalyvauja architektūriniuose konkursuose, dirbtuvėse ir kuria lakoniškas interjerų erdves, kurias pati įvardina kaip „minkštas“.

Namas Varpo gatvėje buvo trejų metų trukmės kūrybinė kelionė tiek architektams, tiek ir šiai avantiūrai pasiryžusiems užsakovams. Jauna šeima pradžioje tikėjosi rasti, kas jiems suprojektuotų dar nepradėto statyti namo interjerą, nes manė, kad statinio viziją jau turi. Tačiau palaipsniui teko pradėti iš pradžių – kartu su Mykolu ir Lina imti lipdyti būsimą šeimos gyvenimo scenarijų ir ieškoti tam tinkamų erdvių.

Po truputį sklype iškilo santūrus, bet kartu drąsus namas, kuris stebina kaimynus savo medžiagomis ir nesudėtinga forma. Judėdamas artyn ilgo, horizontalaus tūrio junti, kad čia ištirpsta riba tarp statinio, jį supančio sklypo ir interjero erdvių. Viskas yra vieno, organiško pasakojimo dalis. Netinkuotos keramzito blokelių plokštumos užpildo pastato fasadus ir tęsia kelionę vidaus erdvėse, cinkuotas metalas apjuosia sklypą ir čia pat įsitaiso ant pastato stogo, o dideli mediniai langai užlieja patalpas saulės šviesa. Čia nėra vietos neapgalvotai detalei, nereikalingai informacijai ar pigiai imitacijai. Šis namas stengiasi nemeluoti sau ir aplinkiniams, o jo stilių vienu žodžiu įvardino patys šeimininkai – ramybė.

Namas Varpo gatvėje 2018 metais apdovanotas kaip geriausias gyvenamasis namas Kaune, taip pat 2019 m. jis buvo atrinktas tarp penkiasdešimties kylančių architektų projektų, pretendavusių gauti portalo ArchDaily ir Strelka instituto apdovanojimą.

www.svirskis.com
www.minkstinamai.lt

Fotografas: Lukas Mykolaitis