Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Leon Somov & Jazzu

Leon Somov & Jazzu - foto autorius Linas Masiokas

2009 m. „MTV“ žiūrovų pasirinkimu Leon Somov & Jazzu gavo prestižinį Geriausio Baltijos projekto apdovanojimą. Toks pripažinimas Lietuvos publikos labai nenustebino: Leono garsiniai nuotykiai studijoje buvo gerai žinomi jau kokį dešimtmetį, o Jazzu tuo metu buvo turbūt labiausiai linksniuojama dainininkė. Kartu jie – kokybiškos Lietuvos popmuzikos simbolis.

Viskas prasidėjo prieš ketverius metus: Leonas, tuo metu baisiai populiarios grupės „InCulto“ garso burtinininkas, ir Jazzu, pagrindinė grupės „Milky Lasers“ (tai savotiška elektronikos grupė, palaikoma vokiečių grupės „DePhazz“) vokalistė, paliko už nugarų savo sėkmingas karjeras ir persikraustė į Londoną – tyrinėjo naują teritoriją. Po kelerių metų grįžę į Lietuvą, sužibėjo. Išskirtinis Jazzu balsas ir Leono talentas kurti subtilius elektronikos garsus – tokiam deriniui neįmanoma atsispirti, ir jie išsyk pavergė publiką Vilniuje, Londone, Briuselyje bei daugelyje kitų miestų.

Išleidus trečiąjį pilną studijinį albumą „Lees and Seas“ (2013), duetui pavyko išsivaduoti iš klubų ir andergraundinių techno vakarėlių ir persikelti į didelio masto koncertus, arenas, TV šou. Atgalios jie nesidairė. Hitas po hito – vos keletas metų ir jie jau tapo neabejotinai populiariausia ir, daugelis tvirtintų, svarbiausia dešimtmečio Lietuvos grupe. Šiuo metu (2018 m. kovas) jie jau ketverius metus iš eilės yra laimėję M.A.M.A. apdovanojimą kaip Metų grupė – greta bent keliolikos apdovanojimų kitose kategorijose. Per 14 mėnesių jie surengė tris koncertinius turus beveik visiškai išparduotose arenose – to dar nėra padariusi jokia kita Lietuvos grupė. Jų dainas žino visi. Nieko nuostabaus jų koncertuose pamatyti ir šešiamečius, ir tų šešiamečių senelius.

Kitas šio dueto išskirtinumo įrodymas: 2017 m. jie tapo teisėjais ir mentoriais dviejuose pagrindiniuose šalies muzikos talentų TV šou – „X faktoriuje“ ir „Lietuvos balse“. Tad 2017 m. pabaigoje fanus tiesiog šokiravo žinia, jog Leonas ir Jazzu nusprendė išsiskirti; išeidami su trenksmu, 2018 m. vasarį jie surengė savo paskutinį turą arenose.

Kas toliau? Abu atlikėjai jau pasižymėję. Leonas pamažu tampa vienu geidžiamiausių šalies prodiuserių; jau nuo 2015 m. jis yra „Highly Sedated“ – Lietuvos ir Švedijos elektronikos projekto, pasirašiusio sutartį su šokių muzikos superžvaigžde Steve’u Angello, – narys. Jazzu aktyviai dalyvauja ne viename projekte – pavyzdžiui, pasirodo su orkestrais ir chorais, įrašinėja debiutinį solinį albumą Londone. Kartu ar atskirai – jie vis dar padangėje.

www.silencefamily.com

Rekomenduojamas kūrinys: „Lower than the Ground“, „Older“, „Pretender“